Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą. Każdy poprosi o dokładkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2022 16:34

Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą. Każdy poprosi o dokładkę

Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą. Każdy poprosi o dokładkę
canva/Dar1930

Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zaskakują swoim doskonałym smakiem i niezwykle delikatnym ciastem. Farsz jest mięsny i wyraźny, po prostu przepyszny. Poznaj przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą.

Pierogi to świetne danie, również w święta. Farsz do pierogów zależy wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedną z lepszych wersji tradycyjnej potrawy są wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą, koniecznie musisz spróbować.

Do przygotowania farszu potrzebujesz wyłącznie kilku składników- ugotowanej wcześniej kiełbasy białej, cebuli i kapusty kiszonej. Farsz jest prosty w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak.

Surową kiełbasę nakłuj widelcem, a następnie włóż do garnka z wodą. Kiełbasa będzie idealna po 30 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Jeśli nie nakłujesz mięsa, popęka podczas obróbki termicznej.

Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • szklanka ciepłej wody

  • łyżka oleju roślinnego

Składniki na farsz:

  • 200 g ugotowanej kiełbasy białej

  • cebula

  • 200 g kapusty kiszonej

  • sól, pieprz

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą?

Na początku zrób ciasto: wszystkie składniki ucieraj ręcznie, aż powstanie jednolita, twarda masa. W razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej odrobinę wody. Z ciasta uformuj kulę i odstaw w suche i ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby odpoczęło.

W tym czasie ugotowane kiełbasy oddziel od flaka i zmiksuj z odsączoną kapustą kiszoną. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj przygotowaną masę z kiełbasy i kapusty i smaż przez chwilę, całość dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw.

Ciasto na pierogi wyłóż na stolnicę i podsypując mąką, rozwałkuj je na cienki placek, następnie przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Każde kółko delikatnie rozciągnij, a na środek wyłóż farsz, następnie przyklej boki.

Pierogi włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą, po około 5 minutach będą gotowe. Podaj je z cebulką zeszkloną na maśle lub posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wrzacakuchnia.pl