Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielki przysmak w Biedronce za mniej niż 10 zł. Zdradzamy, jak go przyrządzić
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.01.2023 18:40

Wielki przysmak w Biedronce za mniej niż 10 zł. Zdradzamy, jak go przyrządzić

biedronka
Canva / AmalliaEka ; East News / Jakub Kaminski

Biedronka po raz kolejny cieszy swoich klientów niskimi cenami na wspaniałe produkty. Teraz filet z łososia atlantyckiego możecie kupić za jedyne 7,49/100g. Z tej okazji proponujemy przepis na obłędnego łososia teriyaki. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu.

Nazwa "teriyaki" pochodzi o japońskiego czasownika "błyszczeć" i bierze się z charakterystycznego wyglądu słodko-słonej marynaty. Dzięki promocji Biedronki możecie wykonać ją własnoręcznie. Smak łososia oraz sosu teriyaki idealnie się ze sobą łączą. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na elegancką kolację.

Pomysł na smakowite wykorzystanie łososia atlantyckiego z Biedronki

Składniki:

  • ok. 300 g łososia atlantyckiego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  • 2 łyżeczki startego imbiru

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 1 łyżka sezamu

  • 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej

  • 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej

  • 1/2 torebki ryżu brązowego (50 g)

Jak wyczarować pysznego łososia dzięki promocji Biedronki?

Filet łososia z biedronki podziel na 2 porcje, po 150 g każda. W razie potrzeby z ryby usuń skórę oraz ości. Sos sojowy, cukier, sok z limonki oraz przetarty imbir i czosnek połącz w jednolitą gładką marynatę. Do powstałego sosu włóż filety z ryby i odstaw całość na ok. 1 godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj dodatki do łososia teriyaki z Biedronki. Ryż ugotuj do miękkości według przepisu na opakowaniu. Fasolkę szparagową obgotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok 4 minuty.

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni, razem z pozostawioną w nim blaszką do pieczenia. Na nagrzaną półkę wyłożoną papierem połóż zamarynowane filety łososia z Biedronki. Marynatę zlej do osobnego naczynia i odstaw na chwilę na bok.

Łososia piecz przez ok. 8-10 minut. Blacha powinna być ustawiona na górnym poziomie piekarnika. Na 3 minuty przez końcem pieczenia posyp rybę ziarnami sezamu.

Odlaną marynatę do łososia z Biedronki podgrzewaj na gazie do momentu, aż zgęstnieje. Następnie dodaj do niej olej sezamowy. Tak przygotowany sos teriyaki zdejmij z ognia.

Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż przez 2-3 minuty kukurydzę konserwową. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kukurydzy dodaj odcedzony ryż oraz fasolkę. Podsmażaj całość przez chwilę, a następnie rozłóż równe porcje na 2 talerze.

Na przygotowane dodatki wyłóż porcje ryby. Łososia polej sosem teriyaki. Potrawa najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Polecamy również ten przepis na delikatnego pieczonego łososia. Popularne śniadanie z dodatkiem tej ryby wzbija się na wyżyny smaku.

Canva / DAPA Images
Canva / DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: