Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni
Wołowina po seczuansku, czyli wołowina z woka w cieście z warzywami i gęstym, ciemnym sosem to prawdziwy przysmak tradycyjnej, seczuańskiej kuchni. Przygotuj wyśmienite danie orientalne i wybierz się w kulinarną podróż do Chin. Poznaj przepis na wieprzowinę po seczuańsku.
Kuchnia seczuańska to najbardziej popularna kuchnia regionalna w Chinach, opierająca się głównie na przygotowywaniu potraw z woka. Zarówno mięso, jak i warzywa smażone w krótkim czasie w wysokiej temperaturze są doskonale chrupiące i smaczne.
Przygotuj wszystkie składniki zanim przystąpisz do smażenia. Obróbka termiczna przy pomocy woka wymaga Twojej uwagi, ponieważ możesz łatwo przypalić całe danie. Posiekaj warzywa, pokrój w słupki, namocz grzyby mun i zrób delikatne, mączno- jajeczne ciasto do wołowiny.
Wołowina po seczuańsku jest bardzo wyraźnym daniem, jest pikantne, słodkie, słone z wyczuwalną nutą smażonego, tartego imbiru, curry i sezamu. Wołowinę podaj z ugotowanym na sypko ryżem - w tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki.
Jeśli masz ochotę na przepyszny, lekki, ale sycący lunch lub kolację- tu poznasz przepis na smażony ryż po chińsku z jajkiem, kurczakiem, marchewką.
Przepis na wieprzowinę po seczuańsku
Składniki:
500 g wołowiny bez kości, np. polędwicy
papryka czerwona
marchewka
por
3 ząbki czosnku
2 cebule dymki
garść suszonych grzybów mun
papryczka chili
2 cm korzenia imbiru
szczypiorek
sezam
Składniki na ciasto do wołowiny:
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki curry
2 jajka
Dodatkowo:
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego
łyżeczka cukru brązowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól
Jak zrobić wieprzowinę po seczuańsku?
Na początku grzyby mun zalej zimną wodą i odstaw na godzinę, aby zmiękły. Przygotuj ciasto do wołowiny: wymieszaj mąkę z przyprawą curry i jajkiem, odstaw. Wołowinę pokrój na cienkie, małe kawałki, oprósz je solą, następnie każdy kawałek obtocz w cieście.
Przygotuj wszystkie warzywa: cebulki i czosnek posiekaj drobno, zetrzyj na tarce imbir, pokrój w cienkie słupki paprykę i marchewkę, posiekaj chili i por. Miękkie grzyby mun pokrój w plastry.
Źródło zdjęcia: canva/ddukang Przygotuj sos: sos sojowy wymieszaj z cukrem i octem ryżowym, następnie lekko podgrzej i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw. Łyżeczkę mąki wymieszaj w 100 ml zimnej wody, następnie wlej do przestudzonego sosu.
W woku lub głębokiej patelni z grubym dnem zagrzej olej, następnie włóż wołowinę i smaż o 3 minuty z każdej strony, wyjmij na talerz.
Na tym samym oleju podsmaż starty imbir z czosnkiem, następnie dodaj dymki i smaż około pół minuty. Następnie dodaj paprykę, marchewkę, por, grzyby mun i smaż przez 4 minuty.
Źródło zdjęcia: canva/olgakr Do woka włóż wołowinę, smaż kolejne 3-4 minuty, następnie wlej przygotowany sos, gotuj, aż sos będzie gęsty. Całe danie oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem.