Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:41

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Wieprzowina po seczuańsku
canva/jakubgojda

Wołowina po seczuansku, czyli wołowina z woka w cieście z warzywami i gęstym, ciemnym sosem to prawdziwy przysmak tradycyjnej, seczuańskiej kuchni. Przygotuj wyśmienite danie orientalne i wybierz się w kulinarną podróż do Chin. Poznaj przepis na wieprzowinę po seczuańsku.

Kuchnia seczuańska to najbardziej popularna kuchnia regionalna w Chinach, opierająca się głównie na przygotowywaniu potraw z woka. Zarówno mięso, jak i warzywa smażone w krótkim czasie w wysokiej temperaturze są doskonale chrupiące i smaczne.

Przygotuj wszystkie składniki zanim przystąpisz do smażenia. Obróbka termiczna przy pomocy woka wymaga Twojej uwagi, ponieważ możesz łatwo przypalić całe danie. Posiekaj warzywa, pokrój w słupki, namocz grzyby mun i zrób delikatne, mączno- jajeczne ciasto do wołowiny.

Wołowina po seczuańsku jest bardzo wyraźnym daniem, jest pikantne, słodkie, słone z wyczuwalną nutą smażonego, tartego imbiru, curry i sezamu. Wołowinę podaj z ugotowanym na sypko ryżem - w tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki.

Jeśli masz ochotę na przepyszny, lekki, ale sycący lunch lub kolację- tu poznasz przepis na smażony ryż po chińsku z jajkiem, kurczakiem, marchewką.

Przepis na wieprzowinę po seczuańsku

Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości, np. polędwicy

  • papryka czerwona

  • marchewka

  • por

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebule dymki

  • garść suszonych grzybów mun

  • papryczka chili

  • 2 cm korzenia imbiru

  • szczypiorek

  • sezam

Składniki na ciasto do wołowiny:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki curry

  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • łyżeczka cukru brązowego

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

  • sól

Jak zrobić wieprzowinę po seczuańsku?

Na początku grzyby mun zalej zimną wodą i odstaw na godzinę, aby zmiękły. Przygotuj ciasto do wołowiny: wymieszaj mąkę z przyprawą curry i jajkiem, odstaw. Wołowinę pokrój na cienkie, małe kawałki, oprósz je solą, następnie każdy kawałek obtocz w cieście.

Przygotuj wszystkie warzywa: cebulki i czosnek posiekaj drobno, zetrzyj na tarce imbir, pokrój w cienkie słupki paprykę i marchewkę, posiekaj chili i por. Miękkie grzyby mun pokrój w plastry.

Suszone grzyby mun

Źródło zdjęcia: canva/ddukang Przygotuj sos: sos sojowy wymieszaj z cukrem i octem ryżowym, następnie lekko podgrzej i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw. Łyżeczkę mąki wymieszaj w 100 ml zimnej wody, następnie wlej do przestudzonego sosu.

W woku lub głębokiej patelni z grubym dnem zagrzej olej, następnie włóż wołowinę i smaż o 3 minuty z każdej strony, wyjmij na talerz.

Na tym samym oleju podsmaż starty imbir z czosnkiem, następnie dodaj dymki i smaż około pół minuty. Następnie dodaj paprykę, marchewkę, por, grzyby mun i smaż przez 4 minuty.

Czosnek, imbir, chili i szczypiorek do wołowiny po seczuańsku

Źródło zdjęcia: canva/olgakr Do woka włóż wołowinę, smaż kolejne 3-4 minuty, następnie wlej przygotowany sos, gotuj, aż sos będzie gęsty. Całe danie oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem.