Wlej szklankę gęstego składnika do masy na kotlety mielone i porządnie wymieszaj. Nie będą suche
Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsa dodacie jogurt grecki. Zdrowy nabiał sprawi, że masa nabierze soczystości, która nie zniknie nawet po usmażeniu. Musicie spróbować — danie wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na kotlety mielone z jogurtem
Soczyste i niesamowicie delikatne mięsne kulki można przygotować bez namaczanej bułki. Gdy zamiast niej w masie zagości jogurt grecki, uzyskamy danie tak przyjemne w odbiorze, że nawet wybredni zjedzą je z zachwytem. Warto skosztować.
Składniki:
- 600 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 40 g bułki tartej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodajcie jogurt grecki
W dużej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy jogurt grecki, bułkę tartą oraz posiekane cebule. Składniki dokładnie łączymy, a następnie doprawiamy masę odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy na talerze.
Jak podać kotlety mielone z jogurtem?
Soczyste i pełne smaku mięso będzie pasowało do każdej kaszy czy ziemniaków. Warto wzbogacić obiadową kompozycję o wyrazistą surówkę np. taką z pora czy rarytas niczym z chińskiej restauracji.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite kotlety mielone. Szczególnie polecamy lekkie i niesamowicie smaczne pulpeciki z piekarnika. Być może skusi was też znakomita odsłona z serem żółtym i pieczarkami.