Włóż kurczaka w kapustę i zasyp ryżem. Każdy powinien to znać, dosłownie genialne
Niezwykły i bardzo nietypowy obiad złożony z pieczonego mięsa, ryżu i warzyw. A co najlepsze – z tego wszystkiego przygotowanego na raz. Wystarczy w prosty sposób połączyć bogactwo składników. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Zapiekane mięso w kapuście
Faszerowanie kapusty niejedno ma oblicze. Można przygotować tradycyjne gołąbki z mięsa mielonego, zawijając je w pojedyncze liście warzywa. Można też – jak w wypadku tego dania – wydrążyć kapustę i nafaszerować ją w całości. Wśród wielu zalet tego pomysłu jest i ten, że na dobre zmieniają się dzięki temu proporcje mięsa i warzyw.
W przepisie tym w znanej nam z gołąbków roli występuje także ryż. Warto pamiętać o możliwości gotowania go czy makaronu razem z potrawą. Dzięki temu nie wylewamy z wodą właściwości odżywczych, a dodatek przesiąka pełnią smaku.
Te naleśniki na słodko mogę jeść cały czas. Pyszny farsz ze śliwką to mistrzostwo świataPieczony kurczak na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv, gdzie pokazana jest inaczej przyprawiona wersja podobnego dania. Kapusta to świetny sprzymierzeniec diety. Najbardziej niskokalorycznym wydaniem tego dania będzie więc pierś drobiowa. Można też użyć udek, które sprawdzą się równie dobrze.
Składniki
- 1 duża kapusta
- 800 g mięsa drobiowego
- 250 g ryżu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Opcjonalnie: 150 g pieczarek
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 12%
- Po 1 łyżeczce papryki, suszonego czosnku, oregano
- Szczypta pieprzu cayenne
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, oliwa
Faszerujemy kapustę kurczakiem
Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Jeśli używamy udek – pozostawiamy je w całości. Mięso nacieramy mieszanką przypraw, polewamy oliwą i odstawiamy do zamarynowania.
Z kapusty odcinamy podstawę, wycinamy głąb i wydrążamy, by uzyskać dużo przestrzeni do faszerowania. Ustawiamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do środka upychamy mięso. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Układamy je razem z czosnkiem warstwą na mięsie i zalewamy oliwą.
Na wierzch warzyw nasypujemy ryż. Zalewamy go bulionem, a następnie śmietaną. Dodajemy liść laurowy. Przykrywamy odkrojonym spodem warzywa. Kapustę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika. Za pomocą talerza przekładamy ją do góry nogami, przekrajamy i zdejmujemy z mięsa. Pyszne i efektowne danie jest gotowe do postawienia na stół.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z cukinii i sałatkę z dyni.