Wreszcie udało mi się odtworzyć smak dzieciństwa. Wzięłam twaróg, wyszły mi kluski leniwe jak za dawnych lat
Kluski leniwe zna chyba każdy. Wiele babć przygotowywało nam ten przysmak. Do dziś nie przypuszczałam, że uda mi się samej odtworzyć ten fantastyczny smak. Z przepisem, na który natknęłam się podczas porządków w domu, udało się doskonale. Polecam spróbować.
Leniwe takie jak dawniej
Nigdy nie przepadałam za kluskami, ale leniwych nie odmawiałam. Przygotowany z twarogu rarytas pojawiał się co jakiś czas na naszych talerzach i wspólnie z bratem pochłanialiśmy go w tempie ekspresowym.
Ponieważ wolę szybkie w przygotowaniu i niewymagające wysiłku dania jednogarnkowe, na długi czas o leniwych zapomniałam. Znaleziony na strychu zeszyt z przepisami babci zachęcił mnie do ich wykonania. Smakowały tak, że miałam wrażenie, iż przeniosłam się w czasie. Zobaczcie koniecznie jak przygotować to cudo.
Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarmPrzepis na wyśmienite kluski leniwe
Słodkie, sycące i pyszne danie uzyskamy w zasadzie w kilka chwil. Wystarczy wymieszać twaróg z dodatkami i krótko gotować. Polejcie je masłem z rumianą bułką tartą, a skusi nawet wybrednych.
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 duże jajka
- 40 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (można pominąć)
- sól w ilości do smaku
Do podania (opcja):
- 30 g masła, najlepiej klarowanego
- 40 g bułki tartej
Wielu składników do przyrządzenia rarytasu z czasów dzieciństwa, jak widać, nie potrzeba. Z zamieszczoną poniżej instrukcją na pewno wam się uda.
Jak zrobić kluski leniwe? Smakują jak za dawnych lat
Zaczynam od pokruszenia twarogu wprost do dużej miski. Dodaję do niego żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Mieszam przy pomocy widelca, jeszcze dokładniej rozdrabniając nabiał. Wsypuję mąkę pszenną i łączę starannie.
Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładam do masy i wyrabiam ciasto. Na podsypanej dodatkową porcją mąki dużej desce drewnianej formuję wałek i tnę go w skośne kluski o szerokości 3-4 cm.
Leniwe gotuję partiami w osolonym wrzątku. Będą gotowe mniej więcej po minucie od wypłynięcia na powierzchnię płynu. Wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej, usuwając możliwie dużo płynu.
Jak podawać kluski leniwe?
Najsmaczniejsza chyba odsłona kluseczek to te, podsmażone po ugotowaniu na maśle z dodatkiem bułki tartej. Danie dobrze smakuje jednak także z owocowymi konfiturami i jogurtem naturalnym. Druga wersja na pewno jest lżejsza.
Na naszej stronie zajdziecie więcej przepisów na dania z twarogiem. Oprócz klusek leniwych polecamy twaróg smażony. Sprawdźcie też koniecznie jak przygotować pyszny sernik Izaura — zachwyci każdego łasucha.