Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć do garnka, zagotuj i wlej do słoików. Nie zrobisz lepszych ogórków na zimę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.08.2024 11:44

Wrzuć do garnka, zagotuj i wlej do słoików. Nie zrobisz lepszych ogórków na zimę

ogórki
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę. 

Ogórki na zimę, które zjesz ze smakiem

Ogórki są smacznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych. Można zrobić z nich surówkę czy zjeść ze smakiem z kanapką. Zwykle na zimę robi się ogórki kiszone. Pyszne i pełne wartości odżywczych są doskonałe na tę chłodną porę roku. Warto wypróbować przepis na ogórki w nieco innym wydaniu.

Dzięki tej recepturze przyrządzisz ogórki w zalewie musztardowej. Ich pyszny i wyrazisty smak doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, czy rozmaitych sałatek. Takie ogórki będą w sam raz na zimę. Poniżej znajdziesz przepis na ogórki w zalewie musztardowej. 

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

ogórki
Fot. Canva/alisafarov
Nie tylko do rosołu. Liście laurowe usuną poważny problem w kuchni

Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej?

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • 5  szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy kremskiej
  • 3 łyżki soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie ogórków zacznij od pokrojenia ich na 4 części. Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i dodaj cukier. Pamiętaj o miodzie i musztardzie. Do wcześniej wyparzonych słoików włóż ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie i liść laurowy.

Włóż pokrojone ogórki i zalej wszystko gorącą zalewą. Ogórki pasteryzuj 15 minut od momentu  zagotowania. Słoiki ułóż do góry dnem na ściereczce. Zostaw je tak do wystygnięcia. Ogórki w zalewie musztardowej są gotowe do jedzenia już po kilku dniach. 

Ogórki na zimę, że palce lizać

Ogórki w zalewie musztardowej wychodzą bardzo smaczne. Wyróżniają się nie tylko nutką ostrej musztardy, ale też delikatną słodyczą miodu. Do tego znakomite przyprawy nadają im aromatu. Są idealne do obiadu, jako przekąska, czy składnik sałatek. 

Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis. Lepszych ogórków na zimę nie zrobisz. Pyszne i aromatyczne będą cieszyć się dużym powodzeniem. Taki rarytas znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak szybko zrobić smaczne placki. Polecaliśmy przepis na doskonały dżem z 3  owoców. 

ogórki w zalewie musztardowej.jpg
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Źródło: kulinarnaja.blogspot.com