Czy wiesz, jak gotować ziemniaki? Niemal każdy popełnia duży błąd. Ziemniaki zalewamy wyłącznie gorącą wodą i gotujemy, ponieważ wtedy nie tracą smaku i cennych wartości odżywczych. Ziemniaki zalewane zimną wodą są pozbawione witamin i potasu.
Ziemniaki są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy jako dodatek do drugiego dania. Z ziemniaków robimy również placki ziemniaczane, kluski śląskie, pyzy, kopytka oraz dodajemy do zup i sałatek. Jak gotować ziemniaki?
Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Winny jest 1 błąd
CZYTAJ DALEJIstnieje błędne przekonanie, że ziemniaki są kaloryczne. Ziemniaki są zdrowymi i lekkimi warzywami. W 100 g ziemniaków znajdziemy tylko 76 kcal. To nie ziemniaki tuczą, a sosy na zasmażkach, śmietana, smażone mięso i inne, ciężkostrawne produkty, które jemy najczęściej z tymi warzywami.
Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki będą miękkie o wiele szybciej, kiedy pokroisz je na mniejsze kawałki. Do ziemniaków możesz dodać również szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub kminek. Będą jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne.
Jak gotować ziemniaki? Tylko w gorącej wodzie
Obrane i pokrojone ziemniaki włóż do garnka, solimy, zalej wrzątkiem i ugotuj. Nie dość, że będą miękkie o wiele szybciej, to nie stracą cennych wartości odżywczych.
Gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie pozbawia warzyw cennych witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, witaminy A, C, potasu, żelaza i wapnia. Ziemniaki gotowane w gorącej wodzie są również o wiele smaczniejsze.
Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków. Zrobisz z nich wywar i pyszną przekąskę
Obierki z ziemniaków wykorzystasz w kuchni na kilka sposobów. Obierki włóż do miski, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką mieloną. Wymieszaj i rozłóż równomiernie na blaszce. Całość wstaw do piekarnika i piecz około 10- 15 minut w 180 stopniach C.
Obierki wykorzystasz również do przygotowania aromatycznej bazy do zupy. Obierki włóż do garnka, zalej wodą, dopraw sosem sojowym, pieprzem i gotuj do miękkości. Wywar dolej do rosołu, zupy oraz sosu. Możesz go również przelać do woreczków na lód i zamrozić. W ten sposób zyskasz zdrowe kostki rosołowe bez konserwantów.
Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Dowiedz się również, jaki schab jest najlepszy na kotlety. Od razu poczujesz różnicę.
canva/veger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: