Smakosze.pl
Ziemniaki gotujesz w zimnej czy ciepłej wodzie? Tylko jedna opcja jest prawidłowa

canva/Garsya

Ziemniaki gotujesz w zimnej czy ciepłej wodzie? Tylko jedna opcja jest prawidłowa

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Czy wiesz, jak gotować ziemniaki? Niemal każdy popełnia duży błąd. Ziemniaki zalewamy wyłącznie gorącą wodą i gotujemy, ponieważ wtedy nie tracą smaku i cennych wartości odżywczych. Ziemniaki zalewane zimną wodą są pozbawione witamin i potasu.

Ziemniaki są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy jako dodatek do drugiego dania. Z ziemniaków robimy również placki ziemniaczane, kluski śląskie, pyzy, kopytka oraz dodajemy do zup i sałatek. Jak gotować ziemniaki?

wątróbka

Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Winny jest 1 błąd

CZYTAJ DALEJ

Istnieje błędne przekonanie, że ziemniaki są kaloryczne. Ziemniaki są zdrowymi i lekkimi warzywami. W 100 g ziemniaków znajdziemy tylko 76 kcal. To nie ziemniaki tuczą, a sosy na zasmażkach, śmietana, smażone mięso i inne, ciężkostrawne produkty, które jemy najczęściej z tymi warzywami.

Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki będą miękkie o wiele szybciej, kiedy pokroisz je na mniejsze kawałki. Do ziemniaków możesz dodać również szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub kminek. Będą jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne.

Jak gotować ziemniaki? Tylko w gorącej wodzie

Obrane i pokrojone ziemniaki włóż do garnka, solimy, zalej wrzątkiem i ugotuj. Nie dość, że będą miękkie o wiele szybciej, to nie stracą cennych wartości odżywczych.

Gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie pozbawia warzyw cennych witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, witaminy A, C, potasu, żelaza i wapnia. Ziemniaki gotowane w gorącej wodzie są również o wiele smaczniejsze.

Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków. Zrobisz z nich wywar i pyszną przekąskę

Obierki z ziemniaków wykorzystasz w kuchni na kilka sposobów. Obierki włóż do miski, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką mieloną. Wymieszaj i rozłóż równomiernie na blaszce. Całość wstaw do piekarnika i piecz około 10- 15 minut w 180 stopniach C.

Obierki wykorzystasz również do przygotowania aromatycznej bazy do zupy. Obierki włóż do garnka, zalej wodą, dopraw sosem sojowym, pieprzem i gotuj do miękkości. Wywar dolej do rosołu, zupy oraz sosu. Możesz go również przelać do woreczków na lód i zamrozić. W ten sposób zyskasz zdrowe kostki rosołowe bez konserwantów.

Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Dowiedz się również, jaki schab jest najlepszy na kotlety. Od razu poczujesz różnicę.

jak gotować ziemniaki

canva/veger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >