Smakosze.pl

canva/Garsya

Ziemniaki gotujesz w zimnej czy ciepłej wodzie? Tylko jedna opcja jest prawidłowa

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Czy wiesz, jak gotować ziemniaki? Niemal każdy popełnia duży błąd. Ziemniaki zalewamy wyłącznie gorącą wodą i gotujemy, ponieważ wtedy nie tracą smaku i cennych wartości odżywczych. Ziemniaki zalewane zimną wodą są pozbawione witamin i potasu.

Ziemniaki są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy jako dodatek do drugiego dania. Z ziemniaków robimy również placki ziemniaczane, kluski śląskie, pyzy, kopytka oraz dodajemy do zup i sałatek. Jak gotować ziemniaki?

Istnieje błędne przekonanie, że ziemniaki są kaloryczne. Ziemniaki są zdrowymi i lekkimi warzywami. W 100 g ziemniaków znajdziemy tylko 76 kcal. To nie ziemniaki tuczą, a sosy na zasmażkach, śmietana, smażone mięso i inne, ciężkostrawne produkty, które jemy najczęściej z tymi warzywami.

Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki będą miękkie o wiele szybciej, kiedy pokroisz je na mniejsze kawałki. Do ziemniaków możesz dodać również szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub kminek. Będą jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne.

Jak gotować ziemniaki? Tylko w gorącej wodzie

Obrane i pokrojone ziemniaki włóż do garnka, solimy, zalej wrzątkiem i ugotuj. Nie dość, że będą miękkie o wiele szybciej, to nie stracą cennych wartości odżywczych.

Gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie pozbawia warzyw cennych witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, witaminy A, C, potasu, żelaza i wapnia. Ziemniaki gotowane w gorącej wodzie są również o wiele smaczniejsze.

Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków. Zrobisz z nich wywar i pyszną przekąskę

Obierki z ziemniaków wykorzystasz w kuchni na kilka sposobów. Obierki włóż do miski, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką mieloną. Wymieszaj i rozłóż równomiernie na blaszce. Całość wstaw do piekarnika i piecz około 10- 15 minut w 180 stopniach C.

Obierki wykorzystasz również do przygotowania aromatycznej bazy do zupy. Obierki włóż do garnka, zalej wodą, dopraw sosem sojowym, pieprzem i gotuj do miękkości. Wywar dolej do rosołu, zupy oraz sosu. Możesz go również przelać do woreczków na lód i zamrozić. W ten sposób zyskasz zdrowe kostki rosołowe bez konserwantów.

Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Dowiedz się również, jaki schab jest najlepszy na kotlety. Od razu poczujesz różnicę.

jak gotować ziemniaki
canva/veger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >