Smakosze.pl

screeny z filmu pochodzą z kanału Orchideli na YouTube

Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty

15 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Do biszkoptu dodaj 3 łyżki mąki i 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Nie opada, nie kruszy się i smakuje obłędnie. Budynie dodają mu też nuty smakowej. 

Waniliowy biszkopt, który nie opada. Poznaj najlepszy przepis

Beata Kuryło na kanale Orchideli na YouTube zdradza przepisy na przepyszne desery i ciasta na każdą okazję. Jej kanał ma prawie 300 tysięcy subskrybentów. Pani Beata pokazała niedawno, jak zrobić niezwykle puszysty, waniliowy biszkopt.

Do biszkoptu dodaje tylko 3 łyżki mąki pszennej. Do piany wsypuje natomiast 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Biszkopt upieczony według jej przepisu wychodzi za każdym razem. Jest puszysty, nie pęka, nie opada i smakuje fantastycznie.

Biszkopt pieczemy 45-50 minut i od razu wyjmujemy go z piekarnika. Gotowe ciasto przekładamy ulubionymi kremami lub bitą śmietaną dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie. W przeciwnym razie delikatne ciasto może się porwać.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Orchideli na YouTube.

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym

Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na biszkopt z budyniem waniliowym

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:
  • 6 dużych jajek
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić puszysty, waniliowy biszkopt? Efekt zachwyca

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gęsta piana. Wlewaj po 1 żółtku, stale mieszając. Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Wsyp budynie waniliowe bez cukru. Mieszaj delikatnie do połączenia wszystkich składników. Masę przelej na tortownicę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz 45-50 minut. 

Pomysł na pyszne ciasto? Przygotuj serowiec zawijany siostry Anastazji . Katarzyna Cichopek zdradziła niedawno przepis na pyszny deser z ciasta francuskiego i czekolady. 

Gotowana szynka

Bez konserwantów i wędzenia. Ta domowa szynka jest prawdziwym hitem

CZYTAJ DALEJ
dlaczego warto jeść jabłka

Dlaczego warto jeść 1 jabłko dziennie? Zdaniem dietetyka korzyści są nie do przecenienia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >