Smakosze.pl
Surówka z kiszonej kapusty

canva

Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu.

Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyborną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • pół czerwonej cebuli

  • świeżo zmielony pieprz

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Jajecznica

Niezwykle kremowa jajecznica z dodatkiem serka

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki:

Kiszoną kapustę lekko odciśnij. Jeśli jest bardzo kwaśna wcześniej krótko ją przepłucz. Kapustę możesz też lekko poszatkować.

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki lub w kostkę.

Kapustę wymieszaj z marchewką, jabłkiem i cebulą. Oprósz pieprzem, polej olejem, wymieszaj. Możesz też do niej dodać posiekaną natkę pietruszki.

kiszona kapusta

kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: slodkieokruszki

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >