Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli
Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.
Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu.
Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyborną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli
Składniki:
30 dag kiszonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
pół czerwonej cebuli
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie surówki:
Kiszoną kapustę lekko odciśnij. Jeśli jest bardzo kwaśna wcześniej krótko ją przepłucz. Kapustę możesz też lekko poszatkować.
Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki lub w kostkę.
Kapustę wymieszaj z marchewką, jabłkiem i cebulą. Oprósz pieprzem, polej olejem, wymieszaj. Możesz też do niej dodać posiekaną natkę pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkieokruszki