Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.08.2021 02:00

Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

Surówka z kiszonej kapusty
canva

Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu.

Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyborną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • pół czerwonej cebuli

  • świeżo zmielony pieprz

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie surówki:

Kiszoną kapustę lekko odciśnij. Jeśli jest bardzo kwaśna wcześniej krótko ją przepłucz. Kapustę możesz też lekko poszatkować.

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki lub w kostkę.

Kapustę wymieszaj z marchewką, jabłkiem i cebulą. Oprósz pieprzem, polej olejem, wymieszaj. Możesz też do niej dodać posiekaną natkę pietruszki.

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: slodkieokruszki