Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.01.2023 22:11

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik
Canva / Zoryanchik

Sałatka jarzynowa jest gwoździem programu, jeśli chodzi o świąteczne potrawy. Bez jej niezapomnianego smaku niektórzy nie wyobrażają sobie uroczystego posiłku. Czy wiecie jednak, że można z powodzeniem przygotować sałatkę jarzynową bez majonezu? Ta lekka jej wersja z pewnością zachwyci niejedną osobę.

Sałatka jarzynowa bez majonezu, wbrew pozorom jest nie mniej pyszna, niż jej bardziej klasyczna wersja. Za odpowiednią wilgotność oraz konsystencję odpowiadają tutaj ocet oraz olej rzepakowy. Sałatka jarzynowa bez majonezu jest ponadto wyjątkowo kolorowa i aż zachęca do pałaszowania. Ten sposób pozytywnie Cię zaskoczy.

Przepis na wyjątkową sałatkę jarzynową bez majonezu

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 3 średnie ziemniaki

  • 4-5 ogórków kiszonych

  • 1 średnia cebula

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1-2 łyżki octu winnego

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz do smaku

  • pęczek koperku do dekoracji

Lekka sałatka jarzynowa bez majonezu krok po kroku

Przygotuj warzywa do sałatki jarzynowej bez majonezu. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i odstaw do ostudzenia. Po ostygnięciu pokrój całość w kostkę o grubości ok. 1 cm i włóż do dużej miski.

Cebulę do sałatki jarzynowej bez majonezu. Obierz ją, pokrój w kostkę i zalej na kilka sekund wrzątkiem. Następnie przelej ją zimną wodą, odcedź i dodaj do pokrojonych warzyw.

Groszek konserwowy do sałatki jarzynowej bez majonezu odsącz i dołóż do miski z pozostałymi składnikami. Koperek drobno posiekaj i również dorzuć do naczynia. Całość dopraw octem, olejem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a następnie podawaj. Tomasz Strzelczyk znalazł świetną alternatywę dla groszku konserwowego. Sałatka jarzynowa z rybnym dodatkiem to istne niebo w gębie.

sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: