Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze. Wymarzony dodatek do dań
Pieczarki w glazurze będą doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu. Słodki smak bazującej na occie miodowej glazury, proponowanej przez Strzelczyka, zachwyci wielu smakoszy. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis.
Z pieczarek często przygotowuje się aromatyczną zupę. Doskonale smakują też przyrządzone z warzywnym farszem. Tomasz Strzelczyk proponuje, by podać je do obiadu w pysznym miodowym sosie na bazie octu balsamicznego. Jego delikatny smak doskonale pasuje do grzybów.
Przepis na glazurowane pieczarki według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
500 g małych pieczarek
150 g cebulek perłowych
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy. Cebulki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, aż się lekko zarumieni.
Wrzucamy pieczarki i dalej smażymy, aż grzyby się nieco zredukują i nabiorą delikatnie brązowego zabarwienia. Wlewamy ocet, a następnie wsypujemy sypkie przyprawy.
Dokładnie mieszamy i jeszcze chwile smażymy. Na koniec dajemy płynny miód i podgrzewamy całość przez 1-2 minuty. Podajemy do obiadu.
Wskazówka: zamieniając miód na syrop klonowy, przygotujecie wegańską wersję tego pysznego dodatku. Tak podana pieczarka będzie równie smaczna.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad
Źródło: „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” T. Strzelczyk, wyd. Znak