Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.10.2022 16:48

Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej

Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej
canva/ Ravsky

Pomysł na błyskawiczny obiad? Wytrawne racuchy z kurczakiem. Placuszki z mięsa drobiowego, mąki, jajek, cebuli i aromatycznych przypraw dosłownie rozpływają się w ustach i pokocha je nawet największy niejadek.

Racuchy zwykle przygotowujemy na słodko z jabłkami, śliwkami i ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. Racuchy możemy również przygotować w wytrawnej formie z kurczakiem, cebulą i natką pietruszki. Racuchy są niezwykle puszyste, smaczne i delikatne.

Do racuchów z kurczakiem nie dodajemy ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej. Sekretem puszystych placuszków jest piania z białek, która wymieszana z resztą składników doskonale spulchnia lekkie ciasto i łączy cebulę oraz mięso.

Do racuchów z kurczakiem podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam ziemniaki pieczone lub lekkie puree z dyni lub kalafiora. Nie zapomnijmy również o warzywach- surówka z kapusty pekińskiej, mizeria, ogórek kiszony lub kapusta biała z octem ryżowym i marchewką doskonale uzupełnią smak potrawy.

Przepis na wytrawne racuchy z kurczakiem. Obiad gotowy w kilka minut

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • średnia cebula czerwona

  • 3 jajka

  • natka pietruszki

  • łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • papryka czerwona słodka

  • czosnek granulowany

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić proste racuchy z kurczakiem? Wytrawne placuszki będą absolutnym hitem

Kurczaka umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę, pokrój również cebulę. Następnie dopraw mięso solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem i papryką czerwoną, dodaj żółtka, posiekaną natkę, cebulę, wymieszaj i odstaw na 15- 20 minut.

W tym czasie ubij pianę z białek. Do mięsa dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i sztywną pianę, delikatnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, smacznego.

Przygotuj również devolay z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. Jeśli masz ochotę na kurczaka w jesiennej wersji- tu poznasz przepis Ani Starmach na kurczaka z miodem i orzechami.

Surowa pierś z kurczaka
canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: panipanidomu