Wzbogać krupnik o niecodzienny dodatek. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie
Na jesienną niepogodę najlepsza jest rozgrzewająca zupa. Sycący i aromatyczny krupnik w sam raz sprawdzi się w tym zadaniu. Dodatek kurem nadaje mu niezwykłego grzybowego smaku. Nasz krupnik to idealna propozycja także dla wegetarian.
Krupnik z kurkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zawiera mięsa, więc jest lekko strawny, ale za sprawą kaszy i ziemniaków niezwykle sycący. Każdy poprosi o dokładkę.
Przepis na lekki krupnik z kurkami
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
3 łyżki kaszy jęczmiennej
4 średnie ziemniaki
2 garści kurek
1 pomidor
pęczek koperku
2 litry bulionu warzywnego
1 dojrzały pomidor
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować aromatyczny krupnik z kurkami
Cebulę do krupniku obierz i drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim cebule a następnie dodaj tartą marchewkę. Całość smaż jeszcze ok. 1 minuty.
Podsmażone warzywa zalej warzywnym bulionem i zagotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do garnka z krupnikiem razem z kaszą jęczmienną. Po zagotowaniu trzymaj na ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
W niewielkim rondelku zagotuj wodę i sparz pomidora do krupniku. Warzywo obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Kurki oczyść i posiekaj na drobne kawałki. Dodaj grzyby do gotującego się krupniku, a po 10 minutach dołóż pomidora.
Krupnik gotuj w całości jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj do garnka posiekany koperek. Gotową zupę dopraw do smaku sola i pieprzem. Dla zwolenników mięsa proponujemy pyszny krupnik na serduszkach. Miłośnicy tradycji pokochają tę zupę na żeberkach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis
Tanie i smaczne ciasto ze starego zeszytu babci. Powrót do smaków dzieciństwa