Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzbogać krupnik o niecodzienny dodatek. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.10.2022 22:48

Wzbogać krupnik o niecodzienny dodatek. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie

krupnik z kurkami
Canva / ma-k

Na jesienną niepogodę najlepsza jest rozgrzewająca zupa. Sycący i aromatyczny krupnik w sam raz sprawdzi się w tym zadaniu. Dodatek kurem nadaje mu niezwykłego grzybowego smaku. Nasz krupnik to idealna propozycja także dla wegetarian.

Krupnik z kurkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zawiera mięsa, więc jest lekko strawny, ale za sprawą kaszy i ziemniaków niezwykle sycący. Każdy poprosi o dokładkę.

Przepis na lekki krupnik z kurkami

Składniki:

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2 garści kurek

  • 1 pomidor

  • pęczek koperku

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 dojrzały pomidor

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować aromatyczny krupnik z kurkami

Cebulę do krupniku obierz i drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim cebule a następnie dodaj tartą marchewkę. Całość smaż jeszcze ok. 1 minuty.

Podsmażone warzywa zalej warzywnym bulionem i zagotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do garnka z krupnikiem razem z kaszą jęczmienną. Po zagotowaniu trzymaj na ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.

W niewielkim rondelku zagotuj wodę i sparz pomidora do krupniku. Warzywo obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Kurki oczyść i posiekaj na drobne kawałki. Dodaj grzyby do gotującego się krupniku, a po 10 minutach dołóż pomidora.

Krupnik gotuj w całości jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj do garnka posiekany koperek. Gotową zupę dopraw do smaku sola i pieprzem. Dla zwolenników mięsa proponujemy pyszny krupnik na serduszkach. Miłośnicy tradycji pokochają tę zupę na żeberkach.

Canva / Saaster
Canva / Saaster

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: