Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tą zupą schudłam 5 kg, a cukier wrócił do normy. Jest pyszna, za składniki płacę grosze

Z tą zupą schudłam 5 kg, a cukier wrócił do normy. Jest pyszna, za składniki płacę grosze

Zdrowa zupa z kapusty
Screen z filmu na kanale Wege Tuba

Zdrowa zupa nie musi być droga i skomplikowana. Lekki kapuśniak z dodatkiem pomidorów przygotowuję niemal ekspresowo. Sięgałam po niego często i pomógł mi w osiągnięciu wymarzonej sylwetki oraz wzorowych wyników badań.
 

Prosta, zdrowa i pyszna zupa z kapusty

Dieta ma spory wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak wcale nie musimy mieć na celu utraty kilogramów, by sięgnąć po pożywną i smaczną zupę z młodej kapusty. Jest tak lekka i przyjemna, że sprawdzi się nawet na ciepłe dni.

Składniki:

  • pół dużej główki kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore pomidory
  • 2 większe marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 litra wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 40 ml sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Nie obawiajcie się sosu sojowego i smażenia na oliwie z oliwek — nadadzą smaku potrawie. Warto sięgać po te produkty, bo starczają na długo i pomagają w szybkim przygotowaniu dań. Zerknijcie na opis przygotowania zupy, zamieszczony w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Szatkowanie kapusty na zupę.jpg
Screen z filmu na kanale Wege Tuba
Wrzuć pomidory na patelnię i zalej jajkami. Odkąd to poznałam, przestałam robić jajecznicę

Jak zrobić zdrową zupę? Składniki są tanie i dostępne

Zaczynam od posiekania cebuli w pióra. Smażę ją na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W międzyczasie ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę.

Dodajemy je do garnka i zalewamy całość wodą. Kapustę szatkuję bez głąba. Do garnka wlewam sos sojowy. Wrzucam warzywo i mieszam. Na koniec dodajemy miąższ pomidora uzyskany przez starcie go na tarce.

Zdrową zupę gotuję od 15 do 25 minut — kapusta musi znacznie zmięknąć. Po wyłączeniu palnika doprawimy danie solą i pieprzem i przelewam do talerzy.

Jak podawać lekką zupę z kapusty?

Potrawę przed zaserwowaniem doprawiam ziołami. Polecam świeży koperek, ale można też wrzucić inne dodatki. Nigdy nie dodaję zieleniny do zupy w garnku — nie chcę, by straciła swoje walory.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Spróbujcie koniecznie kremu z pora — jest znakomity. Być może skusi was też aromatyczna i sycąca pomidorowa z czerwoną soczewicą.

Zdrową zupę trzeba dobrze doprawić.jpg
Screen z filmu na kanale Wege Tuba