Z tą zupą schudłam 5 kg, a cukier wrócił do normy. Jest pyszna, za składniki płacę grosze
Zdrowa zupa nie musi być droga i skomplikowana. Lekki kapuśniak z dodatkiem pomidorów przygotowuję niemal ekspresowo. Sięgałam po niego często i pomógł mi w osiągnięciu wymarzonej sylwetki oraz wzorowych wyników badań.
Prosta, zdrowa i pyszna zupa z kapusty
Dieta ma spory wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak wcale nie musimy mieć na celu utraty kilogramów, by sięgnąć po pożywną i smaczną zupę z młodej kapusty. Jest tak lekka i przyjemna, że sprawdzi się nawet na ciepłe dni.
Składniki:
- pół dużej główki kapusty
- 500 g ziemniaków
- 2 spore pomidory
- 2 większe marchewki
- 2 średnie cebule
- 1,5 litra wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 50 ml oliwy z oliwek
- 40 ml sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżego koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Nie obawiajcie się sosu sojowego i smażenia na oliwie z oliwek — nadadzą smaku potrawie. Warto sięgać po te produkty, bo starczają na długo i pomagają w szybkim przygotowaniu dań. Zerknijcie na opis przygotowania zupy, zamieszczony w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Wrzuć pomidory na patelnię i zalej jajkami. Odkąd to poznałam, przestałam robić jajecznicęJak zrobić zdrową zupę? Składniki są tanie i dostępne
Zaczynam od posiekania cebuli w pióra. Smażę ją na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W międzyczasie ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę.
Dodajemy je do garnka i zalewamy całość wodą. Kapustę szatkuję bez głąba. Do garnka wlewam sos sojowy. Wrzucam warzywo i mieszam. Na koniec dodajemy miąższ pomidora uzyskany przez starcie go na tarce.
Zdrową zupę gotuję od 15 do 25 minut — kapusta musi znacznie zmięknąć. Po wyłączeniu palnika doprawimy danie solą i pieprzem i przelewam do talerzy.
Jak podawać lekką zupę z kapusty?
Potrawę przed zaserwowaniem doprawiam ziołami. Polecam świeży koperek, ale można też wrzucić inne dodatki. Nigdy nie dodaję zieleniny do zupy w garnku — nie chcę, by straciła swoje walory.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Spróbujcie koniecznie kremu z pora — jest znakomity. Być może skusi was też aromatyczna i sycąca pomidorowa z czerwoną soczewicą.