Żaden majonez, żadna śmietana. Babcia Krysia doprawia surówkę z kapusty tylko w ten sposób
Surówka z młodej kapusty pasuje do niejednego obiadu. Będzie niesamowicie lekka i orzeźwiająca, jeśli zamiast sosu na bazie majonezu czy śmietany użyjecie oliwy i soku z cytryny. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Chrupiąca, pełna witamin i aromatyczna surówka do obiadu spodoba się nawet wybrednym. Wystarczy połączyć kilka zdrowych produktów i doprawić sokiem z cytryny, by uzyskać znakomity dodatek do posiłku.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 większa marchew, najlepiej młoda
- 1 słodkie jabłko
- 20 ml oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- świeży koperek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić znakomitą surówkę do obiadu z młodej kapusty?
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania młodej kapusty. Jabłko dokładnie myjemy i ścieramy je wprost do dużej miski z odrobiną soku z cytryny umieszczoną na dnie.
Szybko łączymy składniki, po czym ścieramy również umytą i obraną marchew. Dodajemy rozdrobnioną kapustę i posiekany koperek. Całość łączymy z oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podać surówkę z młodej kapusty?
Lekka i chrupiąca kompozycja najlepiej smakuje po schłodzeniu. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i do warzywnych pulpetów czy grzybów w panierce np. boczniaków lub kani.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki do obiadu. Koniecznie spróbujcie rarytasu z selera z dodatkiem rodzynek. Być może skusi was też przysmak z białej rzodkwi.