Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden majonez, żadna śmietana. Babcia Krysia doprawia surówkę z kapusty tylko w ten sposób

Żaden majonez, żadna śmietana. Babcia Krysia doprawia surówkę z kapusty tylko w ten sposób

Surówka z młodej kapusty
canva/ildipapp, arinahabich

Surówka z młodej kapusty pasuje do niejednego obiadu. Będzie niesamowicie lekka i orzeźwiająca, jeśli zamiast sosu na bazie majonezu czy śmietany użyjecie oliwy i soku z cytryny. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Chrupiąca, pełna witamin i aromatyczna surówka do obiadu spodoba się nawet wybrednym. Wystarczy połączyć kilka zdrowych produktów i doprawić sokiem z cytryny, by uzyskać znakomity dodatek do posiłku.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 większa marchew, najlepiej młoda
  • 1 słodkie jabłko
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeży koperek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

Jak zrobić znakomitą surówkę do obiadu z młodej kapusty?

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania młodej kapusty. Jabłko dokładnie myjemy i ścieramy je wprost do dużej miski z odrobiną soku z cytryny umieszczoną na dnie.

Szybko łączymy składniki, po czym ścieramy również umytą i obraną marchew. Dodajemy rozdrobnioną kapustę i posiekany koperek. Całość łączymy z oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać surówkę z młodej kapusty?

Lekka i chrupiąca kompozycja najlepiej smakuje po schłodzeniu. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i do warzywnych pulpetów czy grzybów w panierce np. boczniaków lub kani.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki do obiadu. Koniecznie spróbujcie rarytasu z selera z dodatkiem rodzynek. Być może skusi was też przysmak z białej rzodkwi.

Surówka do obiadu z kapusty.png
canva/Изображения пользователя Жанна