Żaden olej, żadne masło. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicę
Jajecznica na wodzie gazowanej będzie lepsza niż jakakolwiek inna. Przygotowane bez dodatku tłuszczu danie jest lekkie niczym chmurka i puszyste, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Musicie spróbować.
Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, jak zrobić przyjemną w odbiorze, niesamowicie delikatną jajecznicę, wersja na wodzie gazowanej ma szansę wam się spodobać. Zawarte w płynie bąbelki nadadzą masie jajecznej wyjątkowej konsystencji, a smak będzie niesamowity. Bliskim na pewno się spodoba.
Przepis na jajecznicę na wodzie gazowanej
Składniki na 2 porcje:
5 dużych jaj
5 łyżek wody gazowanej
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić jajecznicę na wodzie gazowanej? Przepis jest bardzo prosty
Do większej miski wbijamy uprzednio umyte i doprowadzone do temperatury pokojowej jajka. Roztrzepujemy je delikatnie widelcem i wlewamy wodę gazowaną. Starannie mieszamy masę, delikatnie napowietrzając ją przy pomocy widelca.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Ściętą w odpowiadającym nam stopniu jajecznicę na wodzie gazowanej przenosimy na talerze. Doprawiamy solą, pieprzem i wybraną zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówka: przyrządzając jajecznicę z więcej niż jednego jaja, każde kolejne przed wbiciem do dużej miski, warto wybić do mniejszego naczynia i ocenić jego świeżość. Babcina sztuczka pozwoli uniknąć zmarnowania produktów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Szczególnie polecamy sycącą wersję z boczniakami. Być może skusi was też smakowita tofucznica, czyli roślinna alternatywa jajecznej potrawy wykonana z tofu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: