Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna jarzynowa, żadna bankietowa. Teraz na każdej imprezie króluje tort sałatkowy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.09.2023 18:49

Żadna jarzynowa, żadna bankietowa. Teraz na każdej imprezie króluje tort sałatkowy

tort sałatkowy
YouTube/@swojskiejedzonko

Sałatki są smaczne i doskonale sprawdzają się podczas imprez, imienin, czy innych przyjęć okolicznościowych. Zwykle podczas takich okazji serwujemy sałatkę jarzynową lub bankietową. Pora to zmienić, bo teraz hitem jest tort sałatkowy. Podpowiadamy, jak go zrobić. 

Tort sałatkowy, czyli pyszna impreza

Sałatki są lubiane przez wiele osób. Możemy jeść je samodzielnie lub z rozmaitymi produktami. Sałatki są też świetnym dodatkiem do innych dań. Nie może ich zabraknąć na żadnej imprezie, czy imieninach. 

Jednak teraz swoich gości możesz zachwycić tortem sałatkowym. Czy trudno go zrobić? Nie jest to skomplikowane, ale pyszne danie. Będzie kulinarnym hitem każdej imprezy. Polecamy przepis na znakomity tort sałatkowy. 

tort sałatkowy
Canva/Slatan
Ścieram na tarce i dodaję do masy na mielone. Wychodzą 100 razy bardziej soczyste niż zwykłe

Jak zrobić tort sałatkowy?

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 150 g serka kanapkowego 
  • ½ czerwonej cebuli
  • majonez
  • 300 g szynki drobiowej
  • 1 papryka pieczona bez skórki
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka musztardy 
  • majonez
  • 30 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez
  • 7 kromek chleba tostowego

Szpinak wkładamy do blendera, dodajemy żółtka, a białka ubijamy później. Doprawiamy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy je do szpinaku. Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Rozprowadzamy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć. Robimy teraz masę pieczarkową. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Tort sałatkowy, czyli robimy masę

Pora na masę z szynki. Szynkę drobno kroimy, dodajemy do niej pokrojony szczypiorek i paprykę. Dodajemy musztardę, majonez i mieszamy. Teraz robimy masę serową, więc do startego sera dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Wszystko mieszamy. Przestudzone pieczarki doprawiamy krojoną cebulką, dodajemy też serek kanapkowy i majonez. 

Mieszamy dokładnie i możemy składać tort. Bierzemy sporą deskę, na której kładziemy  pierwszy placek szpinakowy i masę pieczarkową. Rozprowadzamy masę i kładziemy na nią kromki chleba tostowego. Na to dajemy masę szynkową i drugi placek szpinakowy. Na wierzch kładziemy masę serową. Smarujemy też brzegi. Możemy jeszcze dołożyć szczypiorek i plasterki jajka na twardo. Zawijamy w folię spożywczą i tort kanapkowy wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pisaliśmy o sałatce urodzinowej. Podawaliśmy przepis na sałatkę papieską. 

tort sałatkowy
Canva/pixelshot

Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko