Smakosze.pl

canva/stockfotocz

Żadna kapusta. Najlepszego colesława zrobisz z innego warzywa

3 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówkę colesław uwielbia wielu smakoszy. Od czasu do czasu warto ją urozmaicić. Prostym i smacznym pomysłem jest zastąpienie kapusty kalafiorem. Surowe warzywo o białych różyczkach jest przyjemnie chrupiące i świetnie pasuje do znanej kompozycji. Spróbujecie?

Przepis na wybornego colesława z kalafiora

Zaledwie 3 warzywa i smakowity sos wystarczą, by wyczarować niesamowity dodatek do niemal każdego obiadu. Przygotowanie niecodziennej wersji colesława jest niemal ekspresowe.  

Składniki: 
  • 1 niewielki  kalafior
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała cebula
Składniki na sos:
  • 60 maślanki lub gęstego jogurtu 
  • 25-40 g majonezu, np. wegańskiego
  • 15-20 ml soku z cytryny
  • 15-20 ml jasnego octu winnego,
  • 20 g cukru pudru
  • sól i pieprz w ilości do smaku
     
przepis na tosty na cieście francuskim

Zapomnij o chlebie tostowym. Pyszne tosty zrobisz z innego składnika

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smacznego colesława? Podstawcie na kalafior

Zaczynamy od starannego oczyszczenia i umycie kalafiora. Warzywo sprawnie dzielimy na różyczki i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z umyta i obraną marchewką. Warzywa wrzucamy do miski i dodajemy posiekaną cebulę.

Wybrany nabiał łączymy z dodatkami, uzyskując gładki, pozbawiony grudek sos. Polewamy nim warzywa, a po wymieszaniu i przykryciu miski wstawiamy colesława do lodówki na 1-2 godziny.

Wskazówka: korzystając z nabiału sojowego i proponowanego majonezu z aquafaby uzyskamy wegańską wersję surówki, która z pewnością spodoba się także osobom z nietolerancją laktozy.

Jak podać colesława z kalafiora?

Surówka colesław z kalafiora idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu oraz dań z grilla. Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem kalafiora. Szczególnie polecamy pyszną wersję pieczoną z dodatkiem curry — ożywi niejeden posiłek. Być może skusi was też prosty patent na znakomitą roślinną alternatywę mięsnych steków , przygotowaną z plastrów tego warzywa.

Colesław z kalafiora w sam raz do grilla.png
 

Komunia według Lary Gessler

Lara Gessler doradza, co warto podać na komunię. Ten wybór zadziwia

CZYTAJ DALEJ
różnice między mniszkiem lekarskim a mleczem polnym

Czym różni się mniszek od mlecza? Jeden ma potężne właściwości, drugi jest trujący

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >