Żadne kopytka, czy kluski. Z ziemniaków z wczorajszego obiadu zrób podhalański przysmak
Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.
Tradycyjne moskole
Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, ziemniaki, kapustę oraz jarzec. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol.
Tak na swojej stronie opisuje te ziemniaczane placki Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Placki pieczone na blasze są bowiem tradycyjnym produktem regionalnym zarejestrowanym w kategorii Gotowe dania i produkty, prowadzonej przez ministerstwo.
Strzelczyk piecze golonkę inaczej. Ten sposób i dodatki podkręcają jej smakSą to placki podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku – opisuje góralką kulturę gastronomiczną resort rolnictwa.
Placki ziemniaczane po góralsku
Placków takich nie przygotowujemy z surowych ziemniaków, ale z już ugotowanych bądź upieczonych. Dlatego przepis na nie jest świetnym sposobem na zagospodarowanie resztek z poprzedniego obiadu. Placki świetnie smakują z masłem czosnkowym jako skrobiowy dodatek do sałatek na lekki obiad.
Składniki
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 150 g bryndzy (możesz zastąpić ją tłustym twarogiem)
- Opcjonalnie: skwarki ze 100 g boczku
- 200 g mąki
- 1 jajko
- Sól, pieprz
Pieczone moskole
Ugotowane ziemniaki i bryndzę przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy mąkę i jajko, opcjonalnie także wysmażone skwarki z boczku.
Ziemniaki z pozostałymi składnikami wyrabiamy ręką na kleistą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
Z masy formujemy placki o grubości ok. 2 cm. Tradycyjne moskole mają szerokość od 7 do 10 cm i długość od 10 do nawet 25. Placki pieczemy na żeliwnej patelni lub rozgrzanej blasze piekarnika, aż będą mocno rumiane z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur.