Zalety detoksu jaglanego
Kasza jaglana wypełniona jest sporą ilością białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Niewielka zawartość skrobi sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo lekkostrawny. Brak glutenu jest szczególną zaletą dla osób chorujących na celiakię - mogą oni bez problemu jeść kaszę jaglaną.
Detoks jaglany wykorzystuje właściwości oczyszczające kaszy, która wymiata z organizmu mnóstwo zalegających toksyn. Dodatkowo odkwasza ciało i umożliwia powrót do właściwego poziomu pH. Skorzystać może z niego praktycznie każdy, gdyż detoks jest bardzo bezpieczny.
Kasza jaglana w ramach detoksu
Założenie detoksu jest banalnie proste. Co 3 godziny spożywa się porcję jaglanego krupniku w taki sposób, aby jedynie nie odczuwać głodu. Czas trwania detoksu jest zależny od efektów, jakie chce się osiągnąć. Poza 24 godzinnym oczyszczaniem ludzie stosują nawet 21-dniowe kuracje. Wtedy jednak do diety dołącza się warzywa i owoce, a także źródła białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przygotowanie zupy jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności. Podane niżej składniki wystarczają na 6 porcji, a więc cały jeden dzień detoksu. Jeśli chcesz wydłużyć go, proporcjonalnie zwiększ ilość użytych składników.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.
Źródło: zia_shusha, Getty Images
Przepis na jaglany krupnik
Składniki:
4 marchewki
3 pietruszki
4 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1,5 szklanki kaszy jaglanej
2,5 litra wody
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
łyżka oleju
kawałek imbiru
Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą. Czosnek posiekaj drobno i podsmaż go na oleju. Ściągnij czosnek z patelni. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w równomiernej wielkości kostkę. Wrzuć je na rozgrzany olej.
Gdy warzywa przyrumienią się, wsyp do nich liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz imbir. Z powrotem wrzuć do środka czosnek i dodaj kaszę. Zalej składniki podgrzaną zawczasu wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień na średnią moc i gotuj 20 minut.
Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości możesz doprawić zupę solą i pieprzem. Podając zupę, ozdób ją garścią świeżo siekanego koperku. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; hellozdrowie.pl