Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o dyniowej. Zupa-krem z selera bije ją na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.04.2023 23:22

Zapomnij o dyniowej. Zupa-krem z selera bije ją na głowę

seler korzeniowy na zupę-krem
Canva / Getty Images

Zaskocz domowników przy wspólnym stole. Uracz ich pyszną i pożywną zupą-krem z selera. To niepozorne i niedoceniane warzywo kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Dyniowa raz dwa pójdzie w zapomnienie.

Zupa-krem z selera to pyszny pomysł na obiad

Seler korzeniowy najczęściej kojarzy nam się z mało atrakcyjnym elementem włoszczyzny. Tymczasem warzywo to ma nieoceniony potencjał. Wystarczy sprytnie go doprawić, a odwdzięczy się doskonałym smakiem. Pełnię możliwości pokazuje przemieniony w gęstą i rozgrzewającą zupę-krem.

Każdy dobrze zna zupę dyniową. Pora poszerzyć horyzonty kulinarne i spróbować czegoś zupełnie nowego. Szukasz pomysłu na zupę? Postaw na zupę-krem z selera. Gotowe danie podaj z ulubionymi dodatkami.

Z zupą-krem z selera idealnie skomponują się chrupiące pestki. Na nieco większy apetyt nadadzą się aromatyczne grzanki z czosnkiem. Chrupiący boczek zadowoli miłośników smaków mięsnych. Jak widać na załączonym obrazku, zupa-krem z selera trafi z rozmaite gusta.

Co dodać do pasztetu, by nie wyszedł suchy? Kluczowy jest ten składnik

Przepis na wyśmienitą zupę-krem z selera

Składniki:

  • 2 selery korzeniowe średniej wielkości
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • odrobina masła do smażenia
  • olej do skropienia selera
  • do podania: pestki słonecznika, grzanki czosnkowe, smażony boczek (wedle uznania)

 

Jak ugotować najlepszą zupę-krem z selera?

 Przygotuj warzywa na zupę-krem z selera. Cebulę, pora i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pozbaw łupinek i posiekaj. Selera obierz, pokrój, skrop olejem i podpiecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut.

Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć por i cebulę. Po chwili dołóż też posiekany czosnek. Całość podsmażaj, często mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i zyskają intensywny aromat.

Zawartość patelni przełóż do sporego garnka. Dodaj do niej podpieczony seler oraz pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Warzywa zalej bulionem, wstaw na kuchenkę i gotuj ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Po upływie tego czasu dopraw wywar miodem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Powstałą zupę-krem z selera dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupę-krem z selera zabiel zahartowaną śmietaną. Możesz też ozdobić ją kleksem śmietany już po nałożeniu na talerze. Podawaj z uprażonymi pestkami, grzankami lub chrupiących podsmażonym boczkiem. Zupa-krem idealnie smakuje także odgrzana na następny dzień

Seler stanowi doskonałą podstawę soczystej surówki do obiadu. Kotlety z tego warzywa zachwycą nawet zadeklarowanych miłośników dań mięsnych.

krem z selera.png
Canva / Olha_Afanasieva