Zapomnij o dyniowej. Zupa-krem z selera bije ją na głowę
Zaskocz domowników przy wspólnym stole. Uracz ich pyszną i pożywną zupą-krem z selera. To niepozorne i niedoceniane warzywo kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Dyniowa raz dwa pójdzie w zapomnienie.
Zupa-krem z selera to pyszny pomysł na obiad
Seler korzeniowy najczęściej kojarzy nam się z mało atrakcyjnym elementem włoszczyzny. Tymczasem warzywo to ma nieoceniony potencjał. Wystarczy sprytnie go doprawić, a odwdzięczy się doskonałym smakiem. Pełnię możliwości pokazuje przemieniony w gęstą i rozgrzewającą zupę-krem.
Każdy dobrze zna zupę dyniową. Pora poszerzyć horyzonty kulinarne i spróbować czegoś zupełnie nowego. Szukasz pomysłu na zupę? Postaw na zupę-krem z selera. Gotowe danie podaj z ulubionymi dodatkami.
Z zupą-krem z selera idealnie skomponują się chrupiące pestki. Na nieco większy apetyt nadadzą się aromatyczne grzanki z czosnkiem. Chrupiący boczek zadowoli miłośników smaków mięsnych. Jak widać na załączonym obrazku, zupa-krem z selera trafi z rozmaite gusta.
Co dodać do pasztetu, by nie wyszedł suchy? Kluczowy jest ten składnikPrzepis na wyśmienitą zupę-krem z selera
Składniki:
- 2 selery korzeniowe średniej wielkości
- 2 średnie ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 por
- 1 cebula
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny
- ½ szklanki śmietany 18%
- odrobina masła do smażenia
- olej do skropienia selera
- do podania: pestki słonecznika, grzanki czosnkowe, smażony boczek (wedle uznania)
Jak ugotować najlepszą zupę-krem z selera?
Przygotuj warzywa na zupę-krem z selera. Cebulę, pora i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pozbaw łupinek i posiekaj. Selera obierz, pokrój, skrop olejem i podpiecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut.
Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć por i cebulę. Po chwili dołóż też posiekany czosnek. Całość podsmażaj, często mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i zyskają intensywny aromat.
Zawartość patelni przełóż do sporego garnka. Dodaj do niej podpieczony seler oraz pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Warzywa zalej bulionem, wstaw na kuchenkę i gotuj ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Po upływie tego czasu dopraw wywar miodem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Powstałą zupę-krem z selera dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę-krem z selera zabiel zahartowaną śmietaną. Możesz też ozdobić ją kleksem śmietany już po nałożeniu na talerze. Podawaj z uprażonymi pestkami, grzankami lub chrupiących podsmażonym boczkiem. Zupa-krem idealnie smakuje także odgrzana na następny dzień.
Seler stanowi doskonałą podstawę soczystej surówki do obiadu. Kotlety z tego warzywa zachwycą nawet zadeklarowanych miłośników dań mięsnych.