Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na orientalną szakszukę

Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na orientalną szakszukę

Szakszuka Karola Okrasy
canva/Максим Крысанов; Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Szakszuka jest doskonałym pomysłem na smaczne śniadanie. Pyszne jajka w pomidorach w wersji zaproponowanej przez Karola Okrasę są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapomnicie o klasycznej jajecznicy.
 

Przepis na szakszukę Karola Okrasy

Prosta i smaczna potrawa śniadaniowa, jaką jest szaksuka, spodoba się nawet fanom jajecznicy na boczku. Jest niesamowicie aromatyczna i bogata w smaki, a wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Warto skosztować.

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 1 średnia cebula
  • 1 nieduża papryczka chili
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 cebula dymka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji

Jak przygotować szakszukę? Karol Okrasa zdradził swój przepis

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy wymieszany z oliwą z oliwek w stosunku 2:1.

Gdy cebulka już trochę zmięknie, wlewamy passatę i doprawiamy całość kuminem, solą oraz pieprzem. Dodajemy też posiekaną chili oraz kawałki masła i dusimy jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem.

Robimy dwa płytkie dołki i wbijamy w nie jaja. Ponownie przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu podgrzewamy szakszukę, aż nabiał kurzy się zetnie.

Jak podać szakszukę?

Okrasa proponuje tostowany w piekarniku chleb posmarowany aromatyczną oliwą np. taką, która została nam w słoiku po suszonych pomidorach. Posypuje też danie posiekaną dymką dla koloru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z jajkami w roli głównej. Zamiast szakszuki na śniadanie możecie podać jajka w koszulce. Wybornie smakują ze szparagami z grilla oraz sosem holenderskim. Spróbujcie też kotletów jajecznych — idealnie sprawdzą się jako postny obiad.

Szakszuka Karola Okrasy jest pyszna.png
canva/LuluDurand

Źródło: kuchnialidla