Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na orientalną szakszukę
Szakszuka jest doskonałym pomysłem na smaczne śniadanie. Pyszne jajka w pomidorach w wersji zaproponowanej przez Karola Okrasę są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapomnicie o klasycznej jajecznicy.
Przepis na szakszukę Karola Okrasy
Prosta i smaczna potrawa śniadaniowa, jaką jest szaksuka, spodoba się nawet fanom jajecznicy na boczku. Jest niesamowicie aromatyczna i bogata w smaki, a wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Warto skosztować.
Składniki:
- 2 duże jaja
- 1 średnia cebula
- 1 nieduża papryczka chili
- 100 g passaty pomidorowej
- 30 g masła
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 cebula dymka (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Jak przygotować szakszukę? Karol Okrasa zdradził swój przepis
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy wymieszany z oliwą z oliwek w stosunku 2:1.
Gdy cebulka już trochę zmięknie, wlewamy passatę i doprawiamy całość kuminem, solą oraz pieprzem. Dodajemy też posiekaną chili oraz kawałki masła i dusimy jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem.
Robimy dwa płytkie dołki i wbijamy w nie jaja. Ponownie przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu podgrzewamy szakszukę, aż nabiał kurzy się zetnie.
Jak podać szakszukę?
Okrasa proponuje tostowany w piekarniku chleb posmarowany aromatyczną oliwą np. taką, która została nam w słoiku po suszonych pomidorach. Posypuje też danie posiekaną dymką dla koloru.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z jajkami w roli głównej. Zamiast szakszuki na śniadanie możecie podać jajka w koszulce. Wybornie smakują ze szparagami z grilla oraz sosem holenderskim. Spróbujcie też kotletów jajecznych — idealnie sprawdzą się jako postny obiad.
Źródło: kuchnialidla