Zapomnij o mięsie. Najlepszy pasztet zrobisz z mieszanki kaszy gryczanej i uwielbianego warzywa
Pasztet nie musi być przyrządzany z mięsa. Przysmak na bazie fasoli, grzybów i kaszy również będzie smaczny i pełen aromatu. Ze świeżym pieczywem idealnie sprawdzi się podczas śniadania czy kolacji. Musicie spróbować.
Znakomity pasztet z fasoli, grzybów leśnych i kaszy gryczanej świetnie pasuje do kanapek. Jest kremowy, aromatyczny i niezwykle smaczny dzięki wykorzystaniu suszonych skarbów lasu i odpowiedniej ilości przypraw. Zioła podkreślają wyjątkowość podgrzybków i borowików, a wędzona papryka dodaje znanego z mięsnych przysmaków umami. Mało kto się oprze.
Przepis na bezmięsny pasztet z grzybami
Składniki:
170 g drobnej białej fasoli
135 g suchej kaszy gryczanej
2 średniej wielkości cebule
25 g suszonych borowików lub podgrzybków
60 ml oleju rzepakowego + do smażenia
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka lubczyku
sól i pieprz w ilości do smaku
zimna woda
Jak zrobić pyszny pasztet? Mięso wcale nie jest potrzebne
Suszone grzyby oraz fasolę wsypujemy do osobnych naczyń i namaczamy w zimnej wodzie przez całą noc. Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy do miękkości. Z fasoli odlewamy wodę i również gotujemy ją w świeżej porcji płynu. Będzie gotowa po około 60 minutach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę z moczenia. Kroimy je w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo. Wrzucamy skarby lasu i wlewamy zachowany płyn.
Dusimy całość na niewielkim ogniu, aż woda odparuje. Masę z patelni przenosimy do naczynia blendera. Dodajemy miękką fasolę oraz kaszę gryczaną. Blendujemy, pod koniec wlewając olej rzepakowy. Pasztet przenosimy do delikatnie natłuszczonej keksówki i pieczemy go przez 40-60 minut. Podajemy po ostudzeniu ze świeżym pieczywem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pasztety. Wypróbujcie koniecznie niezawodną recepturę na smakołyk z soczewicą i żurawiną. Być może spodoba wam się też odsłona na bazie selera i kaszy manny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis
Zmywarka nie domywa naczyń z resztek jedzenia? Zdradzamy, jak rozwiązać problem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama