Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mięsie. Najlepszy pasztet zrobisz z mieszanki kaszy gryczanej i uwielbianego warzywa

Zapomnij o mięsie. Najlepszy pasztet zrobisz z mieszanki kaszy gryczanej i uwielbianego warzywa

Doskonały pasztet bez grama mięsa
canva/KatarzynaBialasiewicz

Pasztet nie musi być przyrządzany z mięsa. Przysmak na bazie fasoli, grzybów i kaszy również będzie smaczny i pełen aromatu. Ze świeżym pieczywem idealnie sprawdzi się podczas śniadania czy kolacji. Musicie spróbować.

Znakomity pasztet z fasoli, grzybów leśnych i kaszy gryczanej świetnie pasuje do kanapek. Jest kremowy, aromatyczny i niezwykle smaczny dzięki wykorzystaniu suszonych skarbów lasu i odpowiedniej ilości przypraw. Zioła podkreślają wyjątkowość podgrzybków i borowików, a wędzona papryka dodaje znanego z mięsnych przysmaków umami. Mało kto się oprze.

Przepis na bezmięsny pasztet z grzybami

Składniki:

  • 170 g drobnej białej fasoli

  • 135 g suchej kaszy gryczanej

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 25 g suszonych borowików lub podgrzybków

  • 60 ml oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • zimna woda

Jak zrobić pyszny pasztet? Mięso wcale nie jest potrzebne

Suszone grzyby oraz fasolę wsypujemy do osobnych naczyń i namaczamy w zimnej wodzie przez całą noc. Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy do miękkości. Z fasoli odlewamy wodę i również gotujemy ją w świeżej porcji płynu. Będzie gotowa po około 60 minutach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę z moczenia. Kroimy je w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo. Wrzucamy skarby lasu i wlewamy zachowany płyn.

Dusimy całość na niewielkim ogniu, aż woda odparuje. Masę z patelni przenosimy do naczynia blendera. Dodajemy miękką fasolę oraz kaszę gryczaną. Blendujemy, pod koniec wlewając olej rzepakowy. Pasztet przenosimy do delikatnie natłuszczonej keksówki i pieczemy go przez 40-60 minut. Podajemy po ostudzeniu ze świeżym pieczywem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pasztety. Wypróbujcie koniecznie niezawodną recepturę na smakołyk z soczewicą i żurawiną. Być może spodoba wam się też odsłona na bazie selera i kaszy manny.

Pasztet bez mięsa jest świetny
canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: