Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Przepisów na pasztety powstało co niemiara. Wersje mięsne i warzywne występują we wszelkich wariantach smakowych. Czy wiecie jednak, że pyszny i aromatyczny pasztet możecie przyrządzić z wędzonej makreli? Mięciutki specjał rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.
Pasztet z makreli to prawdziwy hit
Polacy uwielbiają smak wędzonej makreli. Najczęściej przygotowujemy z niej prostą kanapkową pastę. Warto wprowadzić do kuchni nieco urozmaicenia i użyć tych ryb do upieczenia pasztetu. Będzie jak znalazł na kanapki.
Podstawą pasztetu z wędzonej ryby jest oczywiście makrela. Poza tuszkami potrzebujesz jeszcze tylko kilku składników. Nie uwierzysz jak proste jest przygotowanie tak pysznej potrawy. Pokocha ją cała rodzina.
Wędzona makrela jest produktem bardzo zdrowym. Zawiera w sobie dobre tłuszcze, selen, a także kwasy omega-3 i omega-6. Warto wprowadzać ją regularnie do swojego jadłospisu. Idealnym sposobem na to jest upieczenie rybnego pasztetu.
Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złotoPrzepis na aromatyczny pasztet z makreli
Składniki:
- 3-4 wędzone makrele
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania foremki
- 1-2 łyżeczki przyprawy do grilla
- sól i pieprz do smaku
Najlepszy rybny pasztet-instrukcja krok po kroku
Makrele na pasztet obierz ze skóry. Mięso oddziel od kości. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Tłuszcz po smażeniu pozostaw na potem.
Do blendera wlej jogurt i wbij surowe jajka. Zmiksuj składniki na gładką puszystą masę. Następnie dodaj do nich ryby i podsmażoną cebulę. Ponownie uruchom blender.
Zmiksowane składniki na pasztet przełóż do miski, dołóż miękkie masło i dolej olej po smażeniu cebulki. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Dosyp bułkę tartą, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie bułka nasiąknie i spowoduje zagęszczenie masy.
Pasztet przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego naczynie na 70-75 minut. Po upływie tego czasu gotowy pasztet odstaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakować będzie podany z chlebem i ogórkiem kiszonym. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma wędzona makrela. Pasztety ze sklepu mogą kryć w sobie koszmarne dodatki.