Smakosze.pl

Canva / nobtis

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Przepisów na pasztety powstało co niemiara. Wersje mięsne i warzywne występują we wszelkich wariantach smakowych. Czy wiecie jednak, że pyszny i aromatyczny pasztet możecie przyrządzić z wędzonej makreli? Mięciutki specjał rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.

Pasztet z makreli to prawdziwy hit

Polacy uwielbiają smak wędzonej makreli. Najczęściej przygotowujemy z niej prostą kanapkową pastę. Warto wprowadzić do kuchni nieco urozmaicenia i użyć tych ryb do upieczenia pasztetu. Będzie jak znalazł na kanapki.

Podstawą pasztetu z wędzonej ryby jest oczywiście makrela. Poza tuszkami potrzebujesz jeszcze tylko kilku składników. Nie uwierzysz jak proste jest przygotowanie tak pysznej potrawy. Pokocha ją cała rodzina.

Wędzona makrela jest produktem bardzo zdrowym. Zawiera w sobie dobre tłuszcze, selen, a także kwasy omega-3 i omega-6. Warto wprowadzać ją regularnie do swojego jadłospisu. Idealnym sposobem na to jest upieczenie rybnego pasztetu.

aktualne ceny truskawek

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczny pasztet z makreli

Składniki:
  • 3-4 wędzone makrele
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 cebule 
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania foremki
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • sól i pieprz do smaku

Najlepszy rybny pasztet-instrukcja krok po kroku

Makrele na pasztet obierz ze skóry. Mięso oddziel od kości. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Tłuszcz po smażeniu pozostaw na potem.

Do blendera wlej jogurt i wbij surowe jajka. Zmiksuj składniki na gładką puszystą masę. Następnie dodaj do nich ryby i podsmażoną cebulę. Ponownie uruchom blender.

Zmiksowane składniki na pasztet przełóż do miski, dołóż miękkie masło i dolej olej po smażeniu cebulki. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Dosyp bułkę tartą, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie bułka nasiąknie i spowoduje zagęszczenie masy.

Pasztet przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego naczynie na 70-75 minut. Po upływie tego czasu gotowy pasztet odstaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakować będzie podany z chlebem i ogórkiem kiszonym. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma wędzona makrela . Pasztety ze sklepu mogą kryć w sobie koszmarne dodatki .

wędzona makrela (1).png
Canva / MychkoAlezander
placki z pokrzywą

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę

CZYTAJ DALEJ
sprzedaż polskich truskawek

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >