Zapomnij o zawijanym makowcu, wyśmienite ciasto zrobisz w 40 minut. Bez pieczenia i wyrabiania
Tradycyjny makowiec jest pysznym, lecz bardzo czasochłonnym ciastem. Jako, że pracy przed świętami nie brakuje, rok temu postanowiłam ułatwić sobie zadanie i przygotować makowiec, który nie wymaga wyrabiania ciasta i zawijania. W te święta również nie zabraknie go na moim stole.
Makowiec bez pieczenia poleca się na święta
Makowiec bez pieczenia i zawijania jest moim absolutnym faworytem na Boże Narodzenie. Odkąd trafiłam na ten przepis, nie wyobrażam już sobie świąt bez tego ciasta. Makowiec nie ma podpieku. Całą masę przygotowuję w jednym garnku i to zajmuje dosłownie 40 minut czasu.
Do przygotowania makowca bez pieczenia wykorzystaj ulubione bakalie. Wcześniej przygotuj i zmiel również mak, a także kup komosę ryżową i mleko kokosowe. To dzięki nim uzyskamy wyśmienite ciasto o wyjątkowym smaku.
Makowiec bez pieczenia możesz przygotować w dowolnej formie. Wszystko zależy od tego, jak wysokie ciasto chcesz uzyskać. Sprawdzi się tutaj doskonale zarówno forma prostokątna, jak i kwadratowa. W niedużej tortownicy uzyskasz wysoki makowiec, jak na zdjęciu.
Lidl i Biedronka przeceniają masło. Taniocha, co za okazjaWyśmienity makowiec. Szybki i bez pieczenia
Składniki:
- pół szklanki komosy ryżowej
- 500 ml mleka kokosowego
- 200 g mielonego maku
- 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- sok z połowy pomarańczy
- ¾ szklanki posiekanych, ulubionych bakalii, np. kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, migdały, daktyle, suszone morele
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Składniki na polewę:
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- pół tabliczki czekolady deserowej
- 50 g masła
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- korzenne ciasteczka
Jak zrobić makowiec na święta?
Do garnka wsyp mak, cynamon, cukier i cukier z wanilią. Wlej mleko kokosowe i sok z pomarańczy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Gotuj do miękkości, czyli około 15-20 minut.
Mieszaj co jakiś czas, by mak i komosa się nie przypaliły. Zdejmij garnek z gazu i dodaj posiekane orzechy i bakalie. Wsyp mąkę, wlej oliwę i całość dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż folią spożywczą (brzegi również). Im mniejsza tortownica, tym wyższy makowiec.
Masę makową przełóż do formy, rozprowadź równomiernie, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem przygotuj polewę czekoladową: w rondelku rozpuść masło i wrzuć pokrojoną czekoladę.
Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta polewa. Makowiec polej polewą i oprósz wiórkami kokosowymi. Gdy zastygnie, makowiec udekoruj ciasteczkami korzennymi.
Na święta polecamy również ciasto Marcinek z Podlasia oraz orzechowiec przekładany kremem i dżemem, smacznego!
Źródło: kukbuk.pl