Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zawijanym makowcu, wyśmienite ciasto zrobisz w 40 minut. Bez pieczenia i wyrabiania
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.12.2024 21:00

Zapomnij o zawijanym makowcu, wyśmienite ciasto zrobisz w 40 minut. Bez pieczenia i wyrabiania

makowiec bez pieczenia
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Tradycyjny makowiec jest pysznym, lecz bardzo czasochłonnym ciastem. Jako, że pracy przed świętami nie brakuje, rok temu postanowiłam ułatwić sobie zadanie i przygotować makowiec, który nie wymaga wyrabiania ciasta i zawijania. W te święta również nie zabraknie go na moim stole.

Makowiec bez pieczenia poleca się na święta

Makowiec bez pieczenia i zawijania jest moim absolutnym faworytem na Boże Narodzenie. Odkąd trafiłam na ten przepis, nie wyobrażam już sobie świąt bez tego ciasta. Makowiec nie ma podpieku. Całą masę przygotowuję w jednym garnku i to zajmuje dosłownie 40 minut czasu.

Do przygotowania makowca bez pieczenia wykorzystaj ulubione bakalie. Wcześniej przygotuj i zmiel również mak, a także kup komosę ryżową i mleko kokosowe. To dzięki nim uzyskamy wyśmienite ciasto o wyjątkowym smaku.

Makowiec bez pieczenia możesz przygotować w dowolnej formie. Wszystko zależy od tego, jak wysokie ciasto chcesz uzyskać. Sprawdzi się tutaj doskonale zarówno forma prostokątna, jak i kwadratowa. W niedużej tortownicy uzyskasz wysoki makowiec, jak na zdjęciu.

makowiec bez pieczenia.jpg
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka
Lidl i Biedronka przeceniają masło. Taniocha, co za okazja

Wyśmienity makowiec. Szybki i bez pieczenia

Składniki:

  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 200 g mielonego maku
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy pomarańczy
  • ¾ szklanki posiekanych, ulubionych bakalii, np. kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, migdały, daktyle, suszone morele
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Składniki na polewę:

  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 50 g masła

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • korzenne ciasteczka

Jak zrobić makowiec na święta?

Do garnka wsyp mak, cynamon, cukier i cukier z wanilią. Wlej mleko kokosowe i sok z pomarańczy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Gotuj do miękkości, czyli około 15-20 minut.

Mieszaj co jakiś czas, by mak i komosa się nie przypaliły. Zdejmij garnek z gazu i dodaj posiekane orzechy i bakalie. Wsyp mąkę, wlej oliwę i całość dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż folią spożywczą (brzegi również). Im mniejsza tortownica, tym wyższy makowiec.

Masę makową przełóż do formy, rozprowadź równomiernie, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem przygotuj polewę czekoladową: w rondelku rozpuść masło i wrzuć pokrojoną czekoladę. 

Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta polewa. Makowiec polej polewą i oprósz wiórkami kokosowymi. Gdy zastygnie, makowiec udekoruj ciasteczkami korzennymi. 

Na święta polecamy również ciasto Marcinek z Podlasia oraz orzechowiec przekładany kremem i dżemem, smacznego!

makowiec.jpg
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Źródło: kukbuk.pl