Zapomnij o zmiękczaniu kapusty na gołąbki we wrzątku. Jest 100 razy lepszy patent
Zapomnij o czasochłonnym gotowaniu kapusty na gołąbki. Liście sparzysz w niecałe 10 minut w mikrofalówce. Będą jędrne i elastyczne, a Ty zaoszczędzisz wiele czasu. Liście kapusty sparzone w mikrofalówce nie wymagają suszenia.
Gołąbki są rewelacyjnym daniem. Bez względu na to, czy przyrządzamy je z farszem z mięsa mielonego i ryżu, kaszy, grzybów, czy wyłącznie warzyw, zawsze wychodzą rewelacyjnie. Kultową potrawę podajemy zwykle z sosem pomidorowym lub grzybowym. Sekretem doskonałych gołąbków jest nie tylko farsz, ale i kapusta.
Wiele osób parzy liście kapusty na gołąbki w tradycyjny sposób. Główkę kapusty umieszczają w garnku, zalewają wodą i gotują, co jakiś czas przewracając. Liście po ugotowaniu trzeba ostudzić i dokładnie osuszyć. Przygotowanie kapusty w tradycyjny sposób jest więc dość czasochłonnym zajęciem. Mamy o wiele szybsze sposoby.
Liście kapusty na gołąbki możemy sparzyć w piekarniku. Możemy również wykorzystać mikrofalówkę, a nawet zamrozić je w zamrażarce. Sposoby różnią się przede wszystkim czasem. Są o tyle lepsze, od tradycyjnego gotowania, że nie musimy pilnować kapusty i nie musimy jej dokładnie suszyć.
Wstaw kapustę do mikrofalówki. Po chwili liście będą gotowe do zawijania gołąbków
Kapusta na gołąbki będzie sparzona błyskawicznie, kiedy wykorzystasz mikrofalówkę. Z kapusty wytnij głąb. Liście włóż do urządzenia i nastaw najwyższą moc grzania.
Po około 10 minutach liście będą elastyczne i miękkie. To najlepszy i bez wątpienia najszybszy sposób na sparzenie liści kapusty na gołąbki.
Jak jeszcze sparzyć liście kapusty?
Kapustę możesz sparzyć również w piekarniku. Liście włóż do rękawa do pieczenia. Zamknij jeden koniec, wlej odrobinę wody i zamknij drugi. Kapustę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz przez około 30 minut.
Mało kto wie, że liście można przygotować w zamrażarce. Ten sposób jest bardzo prosty, jednak wymaga sporo czasu. Kapustę wstaw do urządzenia na całą dobę. Po tym czasie liście będą jędrne i elastyczne.
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Przygotuj gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Lewandowska nie piecze ich w piekarniku. Ma lepszy patent.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o smażeniu. Nawet pączki mogą być fit, niczym nie odstają od tych zwykłych
Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama