Zapomnij o zmiękczaniu kapusty na gołąbki we wrzątku. Jest 100 razy lepszy patent
![Zapomnij o zmiękczaniu kapusty na gołąbki we wrzątku. Jest 100 razy lepszy patent](https://images.iberion.media/images/1920/1_D41mok0_Rudyh8h3_BY_Sl_Wn_golabki_ac4cbd1ed7.jpg)
Zapomnij o czasochłonnym gotowaniu kapusty na gołąbki. Liście sparzysz w niecałe 10 minut w mikrofalówce. Będą jędrne i elastyczne, a Ty zaoszczędzisz wiele czasu. Liście kapusty sparzone w mikrofalówce nie wymagają suszenia.
Gołąbki są rewelacyjnym daniem. Bez względu na to, czy przyrządzamy je z farszem z mięsa mielonego i ryżu, kaszy, grzybów, czy wyłącznie warzyw, zawsze wychodzą rewelacyjnie. Kultową potrawę podajemy zwykle z sosem pomidorowym lub grzybowym. Sekretem doskonałych gołąbków jest nie tylko farsz, ale i kapusta.
Wiele osób parzy liście kapusty na gołąbki w tradycyjny sposób. Główkę kapusty umieszczają w garnku, zalewają wodą i gotują, co jakiś czas przewracając. Liście po ugotowaniu trzeba ostudzić i dokładnie osuszyć. Przygotowanie kapusty w tradycyjny sposób jest więc dość czasochłonnym zajęciem. Mamy o wiele szybsze sposoby.
Liście kapusty na gołąbki możemy sparzyć w piekarniku. Możemy również wykorzystać mikrofalówkę, a nawet zamrozić je w zamrażarce. Sposoby różnią się przede wszystkim czasem. Są o tyle lepsze, od tradycyjnego gotowania, że nie musimy pilnować kapusty i nie musimy jej dokładnie suszyć.
Wstaw kapustę do mikrofalówki. Po chwili liście będą gotowe do zawijania gołąbków
Kapusta na gołąbki będzie sparzona błyskawicznie, kiedy wykorzystasz mikrofalówkę. Z kapusty wytnij głąb. Liście włóż do urządzenia i nastaw najwyższą moc grzania.
Po około 10 minutach liście będą elastyczne i miękkie. To najlepszy i bez wątpienia najszybszy sposób na sparzenie liści kapusty na gołąbki.
Jak jeszcze sparzyć liście kapusty?
Kapustę możesz sparzyć również w piekarniku. Liście włóż do rękawa do pieczenia. Zamknij jeden koniec, wlej odrobinę wody i zamknij drugi. Kapustę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz przez około 30 minut.
Mało kto wie, że liście można przygotować w zamrażarce. Ten sposób jest bardzo prosty, jednak wymaga sporo czasu. Kapustę wstaw do urządzenia na całą dobę. Po tym czasie liście będą jędrne i elastyczne.
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Przygotuj gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Lewandowska nie piecze ich w piekarniku. Ma lepszy patent.
![gołąbki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1T8oNrM8Tw1B0DGmeDc4IR/9215e953dc27b12f0c3f4d807d841ba6/go____bki.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o smażeniu. Nawet pączki mogą być fit, niczym nie odstają od tych zwykłych
Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/b_A_b_52de9bebc1.jpg)
![suszone grzyby w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_cc67bf0216.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/og_A_rki_c9990c8347.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)