Smakosze.pl
Zaskakujący przepis na chutney z rabarbaru

canva/Mariha-kitchen

Zaskakujący przepis na chutney z rabarbaru

20 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które często gości w deserach. Można z niego jednak przygotować również pyszny wytrawny dodatek, czyli chutney. W tej wersji pasował będzie m.in. do mięs i serów. Spróbujcie koniecznie, ten delikatnie pikantny i ziołowy, słodko-kwaśny sos skradnie wasze serca.

Z rabarbaru z łatwością przyrządzicie smaczne racuchy czy wyborny, orzeźwiający kompot. Większego trudu nie sprawi wam też wykonanie pysznego chutney, który — po zapasteryzowaniu — z powodzeniem przechowacie do zimy i będziecie mogli cieszyć się wyborną kompozycją na bazie tego warzywa w chłodne zimowe popołudnia. Skusicie się?

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonały chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka startego imbiru

  • 100 g rodzynek sułtańskich

  • 100 g suszonej żurawiny

  • niepełna szklanka cukru trzcinowego

  • pół szklanki wody

  • pół szklanki octu jabłkowego

  • 2 łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • szczypta pieprzu cayenne

  • szczypta mielonych ziaren kolendry

  • kilka goździków

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, usuwamy zdrewniałe końce i liście. Kroimy go na kawałki. Rodzynki zalewamy wodą, odstawiamy. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty na tarce imbir. Po chwili wrzucamy rabarbar, żurawinę oraz odcedzone rodzynki. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz ocet.

Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia, przez 60 do 90 minut Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka.

Gdy chutney zgęstnieje i się zredukuje, przekładamy go do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Wyrób warto zapasteryzować np. w piekarniku.

Wskazówka: ocet jabłkowy można zastąpić winnym lub balsamicznym. Ich smak będzie tu pasował. Nie sięgajcie jednak po tradycyjny ocet spirytusowy - przyćmi całą kompozycję.

Chutney z rabarbaru jest doskonałym dodatkiem do mięs

Chutney z rabarbaru jest doskonałym dodatkiem do mięs

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >