Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na chutney z rabarbaru

Zaskakujący przepis na chutney z rabarbaru

Zaskakujący przepis na chutney z rabarbaru
canva/Mariha-kitchen

Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które często gości w deserach. Można z niego jednak przygotować również pyszny wytrawny dodatek, czyli chutney. W tej wersji pasował będzie m.in. do mięs i serów. Spróbujcie koniecznie, ten delikatnie pikantny i ziołowy, słodko-kwaśny sos skradnie wasze serca.

Z rabarbaru z łatwością przyrządzicie smaczne racuchy czy wyborny, orzeźwiający kompot. Większego trudu nie sprawi wam też wykonanie pysznego chutney, który — po zapasteryzowaniu — z powodzeniem przechowacie do zimy i będziecie mogli cieszyć się wyborną kompozycją na bazie tego warzywa w chłodne zimowe popołudnia. Skusicie się?

Przepis na doskonały chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka startego imbiru

  • 100 g rodzynek sułtańskich

  • 100 g suszonej żurawiny

  • niepełna szklanka cukru trzcinowego

  • pół szklanki wody

  • pół szklanki octu jabłkowego

  • 2 łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • szczypta pieprzu cayenne

  • szczypta mielonych ziaren kolendry

  • kilka goździków

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, usuwamy zdrewniałe końce i liście. Kroimy go na kawałki. Rodzynki zalewamy wodą, odstawiamy. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty na tarce imbir. Po chwili wrzucamy rabarbar, żurawinę oraz odcedzone rodzynki. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz ocet.

Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia, przez 60 do 90 minut Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka.

Gdy chutney zgęstnieje i się zredukuje, przekładamy go do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Wyrób warto zapasteryzować np. w piekarniku.

Wskazówka: ocet jabłkowy można zastąpić winnym lub balsamicznym. Ich smak będzie tu pasował. Nie sięgajcie jednak po tradycyjny ocet spirytusowy - przyćmi całą kompozycję.

Chutney z rabarbaru jest doskonałym dodatkiem do mięs
Chutney z rabarbaru jest doskonałym dodatkiem do mięs

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp