Smakosze.pl

YouTube/@srodagotuje

Zdaniem wielu to najbardziej kultowe kluski. Prosta, legendarna receptura!

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kluski zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Najbardziej popularne są śląskie, leniwe i lane. Często nazwa tej lubianej potrawy uzależniona jest od regionu, z którego się wywodzi. Zachęcamy do przygotowania chyba najbardziej kultowych klusek w kraju. Będą znakomicie smakowały z kwaśnicą i soczystymi mięsami. 

Prażoki, czyli kultowe kluski na waszych talerzach

Mistrzyniami w przyrządzaniu prażoków były nasze babcie. Te smaczne i proste kluski robiły z ziemniaków oraz mąki. Do tego dania dodawały podsmażoną cebulkę, skwarki i kapustę kwaszoną. Prażoki w takim wydaniu nie tylko smakowały, ale też syciły. 

Te proste kluski zwane były też dziadami. Zapewne przez wyjątkowo prosty, by nie powiedzieć ubogi skład. Każda gospodyni miała przecież w spiżarce ziemniaki, mąkę i dodatki do okrasy tych prostych, ale smacznych klusek. Przypominamy recepturę na to danie. Zróbcie je i poznajcie smak sprzed wielu lat. 

prażoki
YouTube/@srodagotuje
Ziemniaki w słoiku

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić prażoki?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • trochę mleka
  • sól

Przygotowanie klusek zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Powinny się one nawet lekko rozsypywać. Odlewamy część wody z gotujących się ziemniaków i dolewamy mleko. Wrzucamy masło i zasypujemy ziemniaki mąką. Muszą być dokładnie przykryte. 

Mąką powinna zaparzyć się z ziemniakami i stracić swój surowy smak. Garnek przykrywamy i zaparzamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i ubijamy ziemniaki przez 5 minut. Następnie masę uklepujemy i wyrównujemy. 

Prażoki pasują do tych dań

Teraz na patelni rozgrzewamy masło i smalec. W tłuszczu zanurzamy łyżkę i nabieramy masę ziemniaczaną. Kładziemy ją na talerz i tak postępujemy z całą masę z garnka. Prażoki polewamy skwarkami. Możemy je też jeść z kapustą kwaszoną i mięsem.

Nasze kluski są też smacznym uzupełnieniem kwaśnicy. Prażoki można jeść też bez dodatków. Polane skwarkami trafią w kulinarne gusta wielu osób. Warto przyrządzić je i odkryć ten smak sprzed wielu lat. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste kluski ziemniaczane. Podawaliśmy przepis na znakomite śląskie kluski. 

prażoki
YouTube/@srodagotuje

Źródło: YouTube/@srodagotuje

Kuchenne Rewolucje ustawione

Sprawdził czy degustacje w Kuchennych Rewolucjach są ustawione. Nie mieści się w głowie, co wyszło na jaw

CZYTAJ DALEJ
Parówka pod mikroskopem

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >