Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdaniem wielu to najbardziej kultowe kluski. Prosta, legendarna receptura!
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.11.2023 16:34

Zdaniem wielu to najbardziej kultowe kluski. Prosta, legendarna receptura!

prażoki
YouTube/@srodagotuje

Kluski zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Najbardziej popularne są śląskie, leniwe i lane. Często nazwa tej lubianej potrawy uzależniona jest od regionu, z którego się wywodzi. Zachęcamy do przygotowania chyba najbardziej kultowych klusek w kraju. Będą znakomicie smakowały z kwaśnicą i soczystymi mięsami. 

Prażoki, czyli kultowe kluski na waszych talerzach

Mistrzyniami w przyrządzaniu prażoków były nasze babcie. Te smaczne i proste kluski robiły z ziemniaków oraz mąki. Do tego dania dodawały podsmażoną cebulkę, skwarki i kapustę kwaszoną. Prażoki w takim wydaniu nie tylko smakowały, ale też syciły. 

Te proste kluski zwane były też dziadami. Zapewne przez wyjątkowo prosty, by nie powiedzieć ubogi skład. Każda gospodyni miała przecież w spiżarce ziemniaki, mąkę i dodatki do okrasy tych prostych, ale smacznych klusek. Przypominamy recepturę na to danie. Zróbcie je i poznajcie smak sprzed wielu lat. 

prażoki
YouTube/@srodagotuje
Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

Jak zrobić prażoki?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • trochę mleka
  • sól

Przygotowanie klusek zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Powinny się one nawet lekko rozsypywać. Odlewamy część wody z gotujących się ziemniaków i dolewamy mleko. Wrzucamy masło i zasypujemy ziemniaki mąką. Muszą być dokładnie przykryte. 

Mąką powinna zaparzyć się z ziemniakami i stracić swój surowy smak. Garnek przykrywamy i zaparzamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i ubijamy ziemniaki przez 5 minut. Następnie masę uklepujemy i wyrównujemy. 

Prażoki pasują do tych dań

Teraz na patelni rozgrzewamy masło i smalec. W tłuszczu zanurzamy łyżkę i nabieramy masę ziemniaczaną. Kładziemy ją na talerz i tak postępujemy z całą masę z garnka. Prażoki polewamy skwarkami. Możemy je też jeść z kapustą kwaszoną i mięsem.

Nasze kluski są też smacznym uzupełnieniem kwaśnicy. Prażoki można jeść też bez dodatków. Polane skwarkami trafią w kulinarne gusta wielu osób. Warto przyrządzić je i odkryć ten smak sprzed wielu lat. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste kluski ziemniaczane. Podawaliśmy przepis na znakomite śląskie kluski. 

prażoki
YouTube/@srodagotuje

Źródło: YouTube/@srodagotuje