Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowęCo dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane
Zapomnij o jabłku, gruszce i pomarańczy. Surówka z marchewki najlepiej smakuje z tym owocem
Żaden ocet czy sok z cytryny. Mój barszcz ma rubinowy kolor dzięki temu produktowi
W ten sposób obniżysz ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego. Zalecenia
Nie ma lepszej surówki z pora. Sekretem jest banalny sos
Pakuję buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia
Czekaliśmy na nie przez cały rok. Sprawdź, co pamiętasz o paczkach świątecznych z PRL-u
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Czytaj dalej
Najnowsze
Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych
Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało
Sycąca, gęsta, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, nie podaję już drugiego dania
Polacy wciąż dodają go do barszczu czerwonego, a powoduje otyłość i niszczy smak. Lepiej go omijać
Ziemniaki zawsze wrzucam do takiej wody. Gotują się idealnie miękkie i pełne witamin
Kroję raz-dwa i stawiam na stole. Najlepsza surówka do ryby i nie tylko
Prosta sałatka z makaronem orzo. W sam raz na pyszną kolację
Nie ryż, nie ziemniaki. Wrzuć do ogórkowej, będzie 100 razy smaczniejsza
Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej
Polecane
Nikt nie dodaje go do grzybowej. Ta zupa wigilijna przebija nawet barszcz z uszkami
Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki
To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik
W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równych
W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Żadna mizeria, żadne buraki. Do schabowych najlepszy jest ten dodatek
Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak
Przepis na zupę ryżankę mam z zeszytu babci. Z tym prostym dodatkiem smakuje najlepiej
Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach
Popularne
Zaskakujące zasady handlu w grudniu. Wiadomo, kiedy warto wybrać się na zakupy
Tak dorobił się Rafał Trzaskowski. Dwa mieszkania to dopiero początek
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?
Wybiła 19:05 i nagle przerwali wiadomości. Zapadła grobowa cisza. Padły słowa łamiące serce
Karina z "Chłopaków" w rękach Sablewskiej. "Pogrzeb". Widzowie nie zostawili suchej nitki na tej metamorfozie
Biorę pierś z kurczaka i obieraczkę do warzyw. Patent jak z najlepszej restauracji
Pilny komunikat linii lotniczych. Mogą wystąpić zakłócenia w ruchu
Była żona Brucea Willisa przekazała wieści. W takim jest stanie
Pierwsze objawy kamicy nerkowej. Jak rozpoznać i leczyć chorobę?
Jak wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, które nie jest karmione piersią?
Biorę pierś z kurczaka i obieraczkę do warzyw. Patent jak z najlepszej restauracji