Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Co dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane

Są mało znane, a to jedne z najzdrowszych kiszonek. Zrobisz je tylko wiosną

Z botwinki ugotujesz nie tylko zupę. Ten prosty obiad zachwyci każdego

Oto królowe bazarowej drożyzny. Te owoce biją rekordy, Polacy nie dowierzają, skąd te ceny

Przekrój ziemniaka i odciśnij go w soli. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Nie ma lepszej surówki do klusek na Wielkanoc. Biję na głowę nawet czerwoną kapustę

W tym quizie pytamy o potrawy wielkanocne. W pytaniu o pasztet odpadnie wiele osób
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.

Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.

Czytaj dalej
Najnowsze

Złap za nakrętkę i przyłóż do czosnku. Szkoda, że wcześniej tego nie poznałem

Zapomnij o zasmażanej młodej kapuście. Ten przepis jest 1000 razy lepszy

Gotuję kalafiora i łączę z kilkoma składnikami. W kilka minut mam sałatkę lepszą niż jarzynowa

Ciocia kisi ją co roku na wiosnę. Nic tak nie działa na trawienie

Po prostu wbij jajka do słoików. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Na tę zupę czekam przez cały rok. To mistrzostwo smaku

Żadne jabłka. Teraz robię racuchy z tym składnikiem

Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Polecane

Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem

To moja ulubiona zupa na rosole. Obniża cukier i dba o serce

Żadna mizeria, ta surówka z ogórków jest 100 razy lepsza. Pasuje do każdego obiadu

Rozkładam brokuły na kurczaku i zapiekam z tym sosem. Nawet największe niejadki wyczyszczą talerz

Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 4 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł

Z sałatki jarzynowej po świętach robię obiad cud. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Dzięki tej sztuczce zachowa świeżość na długo

Weź boczek i zanurz go w cieście. Dać medal za ten przepis to mało
Popularne

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

Znamy datę. W Watykanie zapadły najważniejsze decyzje

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

Ryga to nowy hit na city break. Na weekendowy wypad ściągają tam turyści nie tylko z Polski

Europejskie państwa bez prądu! Wielki chaos. Polsce także grozi blackout?

Nie wyrzucaj skorupek, zalej je octem. Szybko rozwiążesz problem w ogrodzie

Po pytaniu Senyszyn Mentzenowi puściły nerwy. "Jesteście gorsi niż komuniści"

Marcin Mroczek skomentował wieści o rozwodzi. Padło kilka słów, które wiele znaczą

Przepis na to ciasto przywiozłem z Kaszub. Robię je w 15 minut