Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowęCo dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane
Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop
Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Zetrzyj jabłko i wrzuć do mleka. Nie uwierzysz własnym oczom
Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek
Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myślisz
Myślisz, że dobrze znasz się na przyprawach? 10/10 punktów zdobędą tylko nieliczni
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Czytaj dalej
Najnowsze
Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie
Przepis na tę wiosenną zupę mam jeszcze po babci. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż szczawiowa
Podałam na komunię córki rosół z tym dodatkiem. Makaron i ziemniaki mogą się schować
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć
Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy obiedzie każdy zajada, aż się uszy trzęsą
Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Mój mąż mógłby to jeść codziennie
Co roku czekam na maj, żeby robić tę sałatkę z ogórka. Mizeria niech się schowa
Zawiń szparagi w ciasto francuskie i boczek. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego
Polecane
Kroję w plasterki kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Taki szaszłyk jest hitem przyjęcia
Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie
Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego
Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować
Te ziemniaki są tak dobre, że wystarczą za całe danie. Rodzina błaga, żebym je zrobił, decyduje 1 składnik
Zrób sos na patelni i wsyp surowy makaron. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę
Weź mięso mielone i rozsmaruj na chlebie. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
W maju gotuję bigos z młodej kapusty. Rodzina za nim szaleje, 1 dodatek jest najważniejszy
Popularne
Ta część truskawki zwykle trafia do kosza. Możesz z niej zrobić coś dobrego
Solisz ziemniaki przed zagotowaniem wody? To błąd! Tak będą o wiele smaczniejsze
Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka
Tylko takie małosolne możesz podać dziecku. Przepis na zdrowe ogórki
Już teraz zetnij pędy sosny, zimą sobie podziękujesz. Zrobisz z nich pyszny syrop na przeziębienie
Rozsyp przy rzodkiewce. Nie tknie jej żaden szkodnik
Posadź obok koperku. Nie istnieje lepsze połączenie
Jak siać cukinię? Jeden błąd i warzyw nie będzie
Rosną w Polsce. Są mało znane i bardzo zdrowe