Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Hania na święta gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego kilka mięs i 1 aromatyczny składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.12.2022 08:03

Babcia Hania na święta gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego kilka mięs i 1 aromatyczny składnik

rosół
Canva / Fonrimso

Swój słynny rosół babcia Hania przygotowuje jedynie na specjalne okazje. Wyjątkowej potrawy nie może zabraknąć na stole podczas nadchodzących świąt. Niepowtarzalny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi suszonego grzybka. A bogactwo mięs i podrobów sprawia, że wywar jest niesamowicie esencjonalny.

Babcia Hania niezmiennie powtarza, że najlepszy rosół powstaje z różnorodnych składników. Dlatego do swojego wywaru, poza rozmaitymi mięsami dorzuca drobiowe podroby. Smak jej rosołu rozpamiętuje się przez cały rok. Teraz możesz przygotować go we własnym domu.

Przepis na świąteczny rosół babci Hani

Składniki:

  • 300 g wołowiny z kością (np. szpondra)

  • 1 skrzydło z kaczki

  • 1 skrzydło gęsi

  • porcja rosołowa z kury

  • 1 szyja indycza

  • 3 liście laurowe

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula opalona nad kuchenką

  • 1 seler

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 duża marchewka

  • niewielki kawałek pora

  • 1 kapelusz prawdziwka lub podgrzybka

  • 1 żołądek z kaczki lub indyka

  • 1 serce indycze

  • 2 wątróbki z kurczaka

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do podania

Aromatyczny, świąteczny rosół krok po kroku

Mięso oraz podroby na rosół włóż do dużego garnka. Zalej składniki 2,5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Z powierzchni wody usuń zebrane szumowiny.

Do garnka z rosołem włóż włoszczyznę oraz przypieczoną nad kuchenką cebulę. Dodaj obrane ząbki czosnku oraz grzybowy kapelusz i przyprawy. Dodaj trochę soli.

Rosół gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Po upływie tego czasu wywar przecedź. Mięso obierz z kości i porwij na paseczki, a marchew pokrój w talarki.

Świąteczny rosół dopraw w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Do porcji zupy dokładaj również gotowane mięso oraz marchewkę. Resztki po gotowaniu rosołu możesz wykorzystać do przygotowania tego pomysłowego przepisu. Bulion z przepisu babci Irenki smakuje, jak żaden inny.

Canva / Darya Arnautova
Canva / Darya Arnautova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: