Zimne nóżki, jak lekarstwo? Przed podaniem koniecznie pamiętaj o 1 czynności
Zimne nóżki są tradycyjną przystawką, która często gości na naszych stołach. Dzięki dużej zawartości warzyw oraz kolagenu wpływają korzystnie na nasz organizm. Jeśli chcesz sprawić, by danie było jeszcze zdrowsze, po zastygnięciu galarety usuń z jej powierzchni warstwę tłuszczu. Wytrawna galareta będzie dzięki temu mniej kaloryczna, a przy tym zachowa swój cenny smak.
Sztuka przyrządzania zimnych nóżek polega na długim ich gotowaniu. To właśnie wtedy z kości wydobywa się kolagen, który powoduje późniejsze zastygnięcie galarety. Składnik ten korzystnie wpływa na nasze stawy, ścięgna i więzadła. Pomaga w stanach zapalnych i przy reumatyzmie. Poprawia tez kondycję skóry, włosów i paznokci. Tym specjałem przygotowywanym z całkowicie naturalnych produktów warto raczyć się przy każdej okazji. Zwłaszcza po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru tłuszczu.
Przepis na klasyczne zimne nóżki
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 golonka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty + pieprz mielony
sól
natka pietruszki
Idealne zimne nóżki krok po kroku
Mięso na zimne nóżki oczyść, sparz i włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby sięgała kilka centymetrów powyżej składników. Całość doprowadź na niedużym ogniu do wrzenia, pogotuj przez chwilę i zbierz zebrane na powierzchni szumowiny. Następnie mięso gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Po upływie tego czasu dodaj do garnka oczyszczone i obrane warzywa, a także 3-4 liście laurowe, po kilka kulek ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Cebulę przekrój na pół, opal nad gazem i dołóż do reszty składników na zimne nóżki. Kontynuuj bardzo powolne gotowanie do momentu, aż wieprzowina będzie zupełnie miękka i rozpadająca się.
Uzyskany wywar odcedź od stałych składników, dodatkowo przelej go przez sito wyłożone gazą. Następnie wrzuć do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw porządnie solą i mielonym czarnym pieprzem.
Ostudzone mięso do zimnych nóżek starannie obierz z kości. Porwij je na małe kawałki i rozłóż do miseczek. Po chwili dołóż również pokrojoną w kosteczkę marchew z gotowania. Rozdrobnione składniki zalej wywarem, odstaw do schłodzenia, a potem wstaw do lodówki.
Kiedy galareta zastygnie jest gotowa do podania. Wcześniej jednak zdejmij z jej powierzchni warstewkę tłuszczu. Następnie z każdej miseczki wydobądź porcję zimnych nóżek, odwracając ją do góry dnem. Zimne nóżki najlepiej smakują doprawione odrobiną octu lub soku z cytryny.
Odkryj sprawdzone sposoby na mętną galaretę w galercie. Z przepisów rodem z PRL-u serdecznie polecamy wyśmienitą sałatkę z ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Które parówki są najlepszym wyborem? Dietetyczka nie ma wątpliwości, wskazała konkretne produkty
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama