Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem
Brukselka potrafi przyprawić nas o szybsze bicie serca. Kojarzona z nieco gorzkawym smakiem mała kapustka będzie wyjątkowo smaczna, gdy upieczecie ją z orzechami arachidowymi. Chrupiący dodatek należy wsypać pod koniec pieczenia. Spróbujecie?
Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić brukselkę pod serową pierzynką i zdradzaliśmy triki, które są pomocne w usuwaniu zawartej w warzywie charakterystycznej goryczki. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której przyrządzicie pyszną słodko-słoną i jednocześnie niezwykle chrupiącą wersję małej kapustki.
Przepis na brukselkę z orzechami arachidowymi
Składniki:
300 g brukselki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżka syropu klonowego
garść orzechów arachidowych niesolonych
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Brukselkę myjemy, oczyszczamy ją z wierzchnich liści i odkrawamy końcówki. Większe sztuki kroimy na pół. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
Brukselki oprószamy pieprzem. W kubku łączymy olej z sosem sojowym i syropem klonowym. Powstały sos łączymy z warzywem. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Wsypujemy orzechy i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubioną kaszą. Doskonale sprawdzi się np. kasza jaglana lub komosa ryżowa.
Wskazówki:
Syrop klonowy możecie zamienić na inny słodki dodatek np. cukier czy miód. Pamiętajcie tylko, że używając miodu, przyrządzicie danie w wersji wegetariańskiej.
Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, użyjcie oliwy z dodatkiem chilli. Możecie też oprószyć brukselkę ostrą papryczką w proszku.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: kuchniabazylii