Znalazłeś w lesie maślaki? Zrób z nich wyborny przysmak. Bosko rozgrzewa w jesienne chłody
Co zrobić z maślaków? Istnieje wiele opcji. Znamy doskonały przepis na wykorzystanie znalezionych na spacerze maślaków. W prosty i szybki sposób wyczarujesz z nich aromatyczną zupę. Wystarczy zaledwie garść tych grzybów, aby uraczyć domowników rozgrzewającym jesiennym daniem. Do tego kilka prostych składników i zupa z maślaków jest gotowa.
Maślaki kojarzą się przede wszystkim z grzybami do marynowania. Okazuje się jednak, że to nie jedyna metoda na ich zagospodarowanie. Co zrobić z maślaków? Najlepszym wyjściem będzie aromatyczna i pełna smaku zupa. Pamiętaj jedynie, aby obrać grzyby przed włożeniem ich do garnka. Aromatu zupy z maślaków nie zapomnisz przez długi czas.
Co zrobić z maślaków? Przepis na pożywną zupę
Składniki:
2 garście maślaków (ok. 500-600 g)
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1,5 litra rosołu
100 ml słodkiej śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
natka pietruszki do podania
Jak ugotować wyborną zupę z maślaków?
Aby przygotować zupę z maślaków, zacznij od oczyszczenia grzybów i usunięcia z nich skórki. Tak przygotowane grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Do ugotowania zupy z maślaków używać będziemy zarówno trzonków jak i kapeluszy.
Cebule do zupy z maślaków obierz i drobno posiekaj. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij warzywo. Następnie dołóż pokrojone grzyby i smaż całość na średniej mocy palnika przez ok. 8-10 minut. Trzymaj garnek na ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż odparuje cała woda puszczona przez grzyby, a one same zmiękną.
Po tym czasie do garnka z grzybami dodaj drugą łyżkę masła. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem a także przetartymi w dłoniach ziołami. Składniki na zupę z maślaków zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania, trzymaj garnek na kuchence przez ok. 10 minut.
Niemal gotowa zupę z maślaków zabiel słodką śmietanką, dodaj też do niej posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Zupę z maślaków podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem. Idealnie pasuje też do niej świeże pieczywo z odrobiną masła.
Co zrobić z maślaków? Jeśli masz bogate zbiory, część grzybów możesz zamarynować. Obieranie maślaków to żaden problem z tym poradnikiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama