Zupa azjatycka - przepis krok po kroku
Zupa azjatycka to świetny pomysł na orientalny obiad, pożywny lunch lub kolację. Aromatyczny bulion z orientalnymi warzywami, jajkiem, kiełkami fasoli mung i makaronem ryżowym smakuje jak z najlepszej, azjatyckiej restauracji. Ramen smakuje doskonale, kiedy oprószysz go posiekaną, świeżą kolendrą. Poznaj przepis na prostą i aromatyczną zupę azjatycką.
Ramen to zupa gotowana na mocnym wywarze mięsnym lub warzywnym, podana z jajkiem, makaronem ryżowym, warzywami i orientalnymi kiełkami. Zupa jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna, a także niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Ramen możesz przygotować również z kawałkami drobiu lub wołowiny.
Zupę azjatycką ugotuj na wywarze mięsnym, najlepiej wołowym, przygotowanym dzień wcześniej. Możesz również wykorzystać rosół, który został z poprzedniego obiadu. Zupę azjatycką ugotujesz w niecałe pół godziny, a jej smak i aromat sprawią, że będziesz często do niej wracał.
Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnej, aromatycznej kuchni- tu poznasz przepis na makaron ryżowy z wołowiną, czyli danie stir-fry z woka.
Przepis na zupę azjatycką
Składniki na 2 duże porcje:
200 g mieszkanki warzyw orientalnych
50 g kiełków fasoli mung
100 g makaronu ryżowego
garść kiełków np. z rzodkiewki lub brokuła
1 l bulionu mięsnego wołowego lub drobiowego
4 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
szczypta kminu rzymskiego
świeża kolendra
Jak przygotować zupę azjatycką?
Jajka zagotuj na pół twardo, od momentu zagotowania wody gotuj je od 3 do 5 minut w zależności od wielkości jajek, następnie obierz je i przekrój na połówki.
Warzywa orientalne zalej bulionem, dodaj sos sojowy i gotuj 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Warzywa muszą ciepłe, ale nie rozgotowane, muszą być chrupiące.
Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, następnie przelej wrzątkiem. Do miseczki przełóż porcję makaronu, jajko, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, następnie zalej gorącym bulionem i oprósz posiekaną kolendrą.
Smacznego.