Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa azjatycka - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:50

Zupa azjatycka - przepis krok po kroku

Zupa azjatycka
canva/PamelaJoeMcFarlane

Zupa azjatycka to świetny pomysł na orientalny obiad, pożywny lunch lub kolację. Aromatyczny bulion z orientalnymi warzywami, jajkiem, kiełkami fasoli mung i makaronem ryżowym smakuje jak z najlepszej, azjatyckiej restauracji. Ramen smakuje doskonale, kiedy oprószysz go posiekaną, świeżą kolendrą. Poznaj przepis na prostą i aromatyczną zupę azjatycką.

Ramen to zupa gotowana na mocnym wywarze mięsnym lub warzywnym, podana z jajkiem, makaronem ryżowym, warzywami i orientalnymi kiełkami. Zupa jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna, a także niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Ramen możesz przygotować również z kawałkami drobiu lub wołowiny.

Zupę azjatycką ugotuj na wywarze mięsnym, najlepiej wołowym, przygotowanym dzień wcześniej. Możesz również wykorzystać rosół, który został z poprzedniego obiadu. Zupę azjatycką ugotujesz w niecałe pół godziny, a jej smak i aromat sprawią, że będziesz często do niej wracał.

Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnej, aromatycznej kuchni- tu poznasz przepis na makaron ryżowy z wołowiną, czyli danie stir-fry z woka.

Przepis na zupę azjatycką

Składniki na 2 duże porcje:

  • 200 g mieszkanki warzyw orientalnych

  • 50 g kiełków fasoli mung

  • 100 g makaronu ryżowego

  • garść kiełków np. z rzodkiewki lub brokuła

  • 1 l bulionu mięsnego wołowego lub drobiowego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz

  • szczypta kminu rzymskiego

  • świeża kolendra

Jak przygotować zupę azjatycką?

Jajka zagotuj na pół twardo, od momentu zagotowania wody gotuj je od 3 do 5 minut w zależności od wielkości jajek, następnie obierz je i przekrój na połówki.

Warzywa orientalne zalej bulionem, dodaj sos sojowy i gotuj 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Warzywa muszą ciepłe, ale nie rozgotowane, muszą być chrupiące.

Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, następnie przelej wrzątkiem. Do miseczki przełóż porcję makaronu, jajko, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, następnie zalej gorącym bulionem i oprósz posiekaną kolendrą.

Smacznego.

Orientalne warzywa mrożone