Smakosze.pl
Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

canva/ lenazap, Getty Images Signature; TRICOLORS/East News

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa cebulowa Ani Starmach to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Francuska zupa z cebuli doprawiona świeżym tymiankiem rozpływa się w ustach. Ania Starmach gotowe danie zapieka w piekarniku, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Poznaj przepis na zupę cebulową Ani Starmach, lepszej nie jadłeś.

Zupę cebulową uwielbiam za jej wyjątkowy smak. Zupa podawana jest w wielu wersjach, jednak zdecydowanie najlepszą jest francuska cebulowa przepisu Ani Starmach. Danie jest gęste, pożywne i ma niepowtarzalny aromat.

Co przygotował Lidl na tanią sobotę? Sieć zachwyca Polaków

Co przygotował Lidl na tanią sobotę? Sieć zachwyca Polaków

CZYTAJ DALEJ

Sekretem doskonałej cebulowej jest świeży tymianek, odrobina wytrawnego wina i krótkie zapieczenie dania z bagietką i startym parmezanem. Tak podana zupa to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować. Prośby o dokładkę są gwarantowane.

Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wywar drobiowo- wołowy będzie idealną bazą do wykwintnej zupy o rewelacyjnym smaku i aromacie.

Cebulowa to danie idealne w chłodne, deszczowe dni. Zupa rozgrzewa, walcząc z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie - tu dowiesz się, która cebula jest najzdrowsza.

Przepis na zupę cebulową Ani Starmach

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego

  • 100 g parmezanu

  • łyżka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 200 ml białego wina wytrawnego

  • mała bagietka

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zupę cebulową Ani Starmach?

Cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przełóż przygotowane warzywa. Dodaj cukier, wymieszaj i smaż na najmniejszym ogniu przez pół godziny.

Gdy cebula nabierze koloru karmelu, dodaj kilka gałązek tymianku, wlej wino i gotuj, aż wino odparuje, następnie wlej gorący bulion i gotuj przez około 15 minut.

W tym czasie pokrój bagietkę na kilka kromek i przyrumień w piekarniku. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przelej do żaroodpornych miseczek.

Do każdej miseczki włóż również po 1-2 kromkach bagietki, oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz, aż ser się roztopi i od razu podaj, smacznego.

Cebule do zupy cebulowej na desce

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >