Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień
Zupa cebulowa Ani Starmach to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Francuska zupa z cebuli doprawiona świeżym tymiankiem rozpływa się w ustach. Ania Starmach gotowe danie zapieka w piekarniku, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Poznaj przepis na zupę cebulową Ani Starmach, lepszej nie jadłeś.
Zupę cebulową uwielbiam za jej wyjątkowy smak. Zupa podawana jest w wielu wersjach, jednak zdecydowanie najlepszą jest francuska cebulowa przepisu Ani Starmach. Danie jest gęste, pożywne i ma niepowtarzalny aromat.
Sekretem doskonałej cebulowej jest świeży tymianek, odrobina wytrawnego wina i krótkie zapieczenie dania z bagietką i startym parmezanem. Tak podana zupa to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować. Prośby o dokładkę są gwarantowane.
Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wywar drobiowo- wołowy będzie idealną bazą do wykwintnej zupy o rewelacyjnym smaku i aromacie.
Cebulowa to danie idealne w chłodne, deszczowe dni. Zupa rozgrzewa, walcząc z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie - tu dowiesz się, która cebula jest najzdrowsza.
Przepis na zupę cebulową Ani Starmach
Składniki na 4 porcje:
500 g cebuli
3 ząbki czosnku
1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
100 g parmezanu
łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml białego wina wytrawnego
mała bagietka
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić zupę cebulową Ani Starmach?
Cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przełóż przygotowane warzywa. Dodaj cukier, wymieszaj i smaż na najmniejszym ogniu przez pół godziny.
Gdy cebula nabierze koloru karmelu, dodaj kilka gałązek tymianku, wlej wino i gotuj, aż wino odparuje, następnie wlej gorący bulion i gotuj przez około 15 minut.
W tym czasie pokrój bagietkę na kilka kromek i przyrumień w piekarniku. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przelej do żaroodpornych miseczek.
Do każdej miseczki włóż również po 1-2 kromkach bagietki, oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz, aż ser się roztopi i od razu podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach.pl