Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa cebulowa bez wina
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2021 01:00

Zupa cebulowa bez wina

Zupa cebulowa bez wina
canva/IngridHS

Zupa cebulowa bez wina to zupa idealna na chłodniejsze dni, kiedy jesteśmy podatni na przeziębienia. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i wzmacniająca, a jej aromat i smak zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na zupę cebulową bez wina.

Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, gotowaną na winie. Jeśli jednak nie lubisz smaku winogronowego trunku, bądź nie chcesz dodawać go do potrawy, ten przepis stworzony jest właśnie dla Ciebie. Zupa cebulowa bez wina jest równie aromatyczna i doskonała w smaku.

Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu zupa nabierze pełnego smaku. Cebulę z czosnkiem koniecznie podsmaż z suszonym tymiankiem i zielem angielskim. Wysoka temperatura uwolni doskonały aromat cebuli i przypraw.

Do zupy możesz również przygotować grzanki z bagietki i tartej mozzarelli. Wystarczy, że podpieczesz je chwilę w piekarniku. Grzanki podaj obok, możesz również włożyć je do zupy. Wywar świetnie zmiękczy pieczywo, które genialnie łączy się z cebulką.

Ugotuj równie rozgrzewającą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę czosnkową na rosole, doskonałą w zimowe dni.

Przepis na zupę cebulową bez wina

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg cebuli

  • 2 l bulionu

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka cukru

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżeczki tymianku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy

Jak przygotować zupę cebulową bez wina?

Cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek, na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na nie posiekane warzywa, następnie oprósz tymiankiem, dodaj ziele angielskie, cukier i smaż na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Cebula biała krojona

Całość przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz i zalej bulionem. Zupę gotuj przez 1,5-2 godziny pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dopraw ją do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.