Zupa chrzanowa z białą kiełbasą. Gęsta i aromatyczna
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem to rewelacyjne danie, nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest wyraźna, bardzo aromatyczna i gęsta, a doprawiona śmietaną, suszonym majerankiem i zasmażką z cebulką wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to wiosenna zupa o wyraźnym smaku i aromacie. Do zupy podaj jajko ugotowane na twardo lub zetrzyj jajka na tarce i dodaj je bezpośrednio do wywaru- ten sposób szczególnie polecam, ponieważ dodatkowo zagęścisz zupę.
Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub drobiowym, będzie pełna aromatu. Do zupy dodaj zasmażkę z cebulką, a będzie gęsta i doskonała w smaku. Danie podaj z kromką świeżego chleba i solidną porcją świeżej natki pietruszki.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę chrzanową- tu poznasz przepis na równie pyszną zupę chrzanową z ziemniakami, palce lizać.
Przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą
Składniki:
3 białe kiełbasy
150 g boczku wędzonego parzonego
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
suszony majeranek do smaku
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 18%
duża cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
Jak zrobić zupę chrzanową z białą kiełbasą?
Pokrój na mniejsze kawałki kiełbasy, boczek w kostkę, przełóż do garnka, wlej gorący bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
Źródło zdjęcia: canva/hsagencia Do gotującego się bulionu dodaj zasmażkę, chrzan i gotuj kolejne 15-20 minut na wolnym ogniu. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce, dodaj do zupy razem ze śmietaną. Całość podgotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem, podaj z posiekaną natką pietruszki, smacznego.