Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa chrzanowa z białą kiełbasą. Gęsta i aromatyczna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.03.2022 01:00

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą. Gęsta i aromatyczna

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
canva/joannawnuk

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem to rewelacyjne danie, nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest wyraźna, bardzo aromatyczna i gęsta, a doprawiona śmietaną, suszonym majerankiem i zasmażką z cebulką wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to wiosenna zupa o wyraźnym smaku i aromacie. Do zupy podaj jajko ugotowane na twardo lub zetrzyj jajka na tarce i dodaj je bezpośrednio do wywaru- ten sposób szczególnie polecam, ponieważ dodatkowo zagęścisz zupę.

Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub drobiowym, będzie pełna aromatu. Do zupy dodaj zasmażkę z cebulką, a będzie gęsta i doskonała w smaku. Danie podaj z kromką świeżego chleba i solidną porcją świeżej natki pietruszki.

Jeśli szukasz pomysłu na zupę chrzanową- tu poznasz przepis na równie pyszną zupę chrzanową z ziemniakami, palce lizać.

Przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy

  • 150 g boczku wędzonego parzonego

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • suszony majeranek do smaku

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki chrzanu

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Jak zrobić zupę chrzanową z białą kiełbasą?

Pokrój na mniejsze kawałki kiełbasy, boczek w kostkę, przełóż do garnka, wlej gorący bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.

Suszony majeranek

Źródło zdjęcia: canva/hsagencia Do gotującego się bulionu dodaj zasmażkę, chrzan i gotuj kolejne 15-20 minut na wolnym ogniu. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce, dodaj do zupy razem ze śmietaną. Całość podgotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem, podaj z posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Tagi: Danie Zupa Jajka