Zupa na żeberkach wędzonych
Zupa na żeberkach wędzonych to pomysł na mięsny, pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa grochowa gotowana na wieprzowinie jest gęsta, aromatyczna i niezwykle sycąca, sprawdzi się więc doskonale jako danie główne w zimowe dni. Poznaj przepis na zupę na żeberkach wędzonych.
Zupa na żeberkach wędzonych ma wyraźny, mięsny smak, jest naturalnie gęsta i wyjątkowo aromatyczna. Zupa gotowana na bulionie lub rosole drobiowym z poprzedniego dnia smakuje o wiele lepiej niż danie przygotowane na kostce rosołowej. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który doda zupie lekkości i genialnego smaku.
Wiele osób rezygnuje z gotowania zupy grochowej, ponieważ groch działa wzdymająco i może wywoływać problemy trawienne, jednak z pomocą przychodzi kminek. Namocz groch w zimnej wodzie z dodatkiem kminku, a będzie on łatwo przyswajalny i nie spowoduje wzdęć.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę na mięsie- tu poznasz przepis na domową ogórkową na żeberkach.
Przepis na zupę na żeberkach wędzonych
Składniki na 5-6 porcji:
600 g żeberek wędzonych
szklanka grochu białego
marchewka
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
2 l bulionu
sól, pieprz
łyżeczka kminku
Jak przygotować zupę na żeberkach wędzonych?
Dzień przed gotowaniem zupy namocz groch w zimnej wodzie i dodaj kminek, ugotuj bulion. W dniu przygotowywania dania obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę, posiekaj czosnek i umyj i oczyść mięso.
Groch odcedź z wody i przełóż do garnka z bulionem, dodaj żeberka, majeranek i gotuj pod przykryciem przez godzinę od momentu zagotowania. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, czosnek, dopraw solą, pieprzem i gotuj kolejne 30 minut.
Zupa stopniowo zacznie gęstnieć w garnku, podczas gotowania co jakiś czas dokładnie ją zamieszaj. Dopraw do smaku i od razu podawaj.
Smacznego.