Zupa paprykowa z pulpetami - pomysł na sycącą zupę
Zupa paprykowa z pulpetami to pomysł na pyszne i niecodzienne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak i aromat, a gotowana na włoszczyźnie z ziemniakami jest również bardzo rozgrzewająca i pożywna. Zupę podaj z pulpecikami wieprzowymi, tak smakuje najlepiej. Poznaj przepis na zupę paprykową z pulpetami.
Zupa paprykowa z pulpetami to jedna z moich ulubionych zup. Danie jest proste w przygotowaniu, pożywne, aromatyczne, a dodatek pulpecików sprawia, że wszyscy są oczarowani wyglądem i smakiem całej potrawy. Zupę oprósz ulubioną zieleniną, ja wykorzystałam posiekany szczypiorek.
Sekretem najsmaczniejszej zupy paprykowej, jak i każdej innej zupy, jest podsmażenie na maśle wszystkich warzyw, również ziemniaków, dzięki czemu wydobędziesz cały smak i aromat. Do zupy paprykowej koniecznie dodaj również paprykę mieloną i pastę paprykową, które wzmocnią cały wywar.
Pulpety przygotuj z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, dodaj do nich kajzerkę, zioła prowansalskie i cebulkę. Uformuj malutkie pulpeciki, które najpierw podsmaż na oleju, a następnie dodaj do zupy, aby delikatnie naszły smakiem zupy.
Pulpeciki smakują wyśmienicie również jako dodatek do zupy pomidorowej i koperkowej. Tu poznasz przepis na zupę koperkową z klopsikami, idealną w upalne dni.
Przepis na zupę paprykową z pulpetami
Składniki na pulpety:
500 g mięsa mielonego
czerstwa bułka pszenna
jajko
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
cebula czerwona
olej do smażenia
odrobina mleka lub wody
płaska łyżeczka soli
pieprz
Składniki na zupę paprykową:
3 papryki czerwone
1 papryka żółta
pół szklanki groszku zielonego
marchewka
korzeń pietruszki
2 ziemniaki
2 liście laurowe
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżka pasty paprykowej
cebula
posiekany szczypiorek
300 ml passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić zupę paprykową z pulpetami?
Na początku przygotuj delikatne pulpeciki: namocz bułkę w mleku lub wodzie, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Cebulę zetrzyj na tarce i również dodaj do masy na pulpety, wymieszaj i uformuj małe kuleczki. Na patelnie rozgrzej sporą ilość oleju usmaż, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby pulpety oddały nadmiar tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina
Przygotuj zupę paprykową: na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Pokrój w kostkę papryki, odcedź z zalewy groszek. Do garnka włóż papryki, dodaj pastę paprykową, sól, pieprz, paprykę mieloną i smaż kolejne 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Do garnka dodaj groszek, zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj kolejne 20. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania włóż pulpety do zupy, oprósz danie posiekanym szczypiorkiem i odstaw na chwilę.