Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa paprykowa z pulpetami - pomysł na sycącą zupę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.01.2022 01:00

Zupa paprykowa z pulpetami - pomysł na sycącą zupę

Zupa paprykowa z pulpetami
canva/leyaelena

Zupa paprykowa z pulpetami to pomysł na pyszne i niecodzienne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak i aromat, a gotowana na włoszczyźnie z ziemniakami jest również bardzo rozgrzewająca i pożywna. Zupę podaj z pulpecikami wieprzowymi, tak smakuje najlepiej. Poznaj przepis na zupę paprykową z pulpetami.

Zupa paprykowa z pulpetami to jedna z moich ulubionych zup. Danie jest proste w przygotowaniu, pożywne, aromatyczne, a dodatek pulpecików sprawia, że wszyscy są oczarowani wyglądem i smakiem całej potrawy. Zupę oprósz ulubioną zieleniną, ja wykorzystałam posiekany szczypiorek.

Sekretem najsmaczniejszej zupy paprykowej, jak i każdej innej zupy, jest podsmażenie na maśle wszystkich warzyw, również ziemniaków, dzięki czemu wydobędziesz cały smak i aromat. Do zupy paprykowej koniecznie dodaj również paprykę mieloną i pastę paprykową, które wzmocnią cały wywar.

Pulpety przygotuj z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, dodaj do nich kajzerkę, zioła prowansalskie i cebulkę. Uformuj malutkie pulpeciki, które najpierw podsmaż na oleju, a następnie dodaj do zupy, aby delikatnie naszły smakiem zupy.

Pulpeciki smakują wyśmienicie również jako dodatek do zupy pomidorowej i koperkowej. Tu poznasz przepis na zupę koperkową z klopsikami, idealną w upalne dni.

Przepis na zupę paprykową z pulpetami

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego

  • czerstwa bułka pszenna

  • jajko

  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • cebula czerwona

  • olej do smażenia

  • odrobina mleka lub wody

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

Składniki na zupę paprykową:

  • 3 papryki czerwone

  • 1 papryka żółta

  • pół szklanki groszku zielonego

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 2 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • łyżka pasty paprykowej

  • cebula

  • posiekany szczypiorek

  • 300 ml passaty pomidorowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić zupę paprykową z pulpetami?

Na początku przygotuj delikatne pulpeciki: namocz bułkę w mleku lub wodzie, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Cebulę zetrzyj na tarce i również dodaj do masy na pulpety, wymieszaj i uformuj małe kuleczki. Na patelnie rozgrzej sporą ilość oleju usmaż, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby pulpety oddały nadmiar tłuszczu.

Pulpeciki do zupy paprykowej

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina

Przygotuj zupę paprykową: na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Pokrój w kostkę papryki, odcedź z zalewy groszek. Do garnka włóż papryki, dodaj pastę paprykową, sól, pieprz, paprykę mieloną i smaż kolejne 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Do garnka dodaj groszek, zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj kolejne 20. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania włóż pulpety do zupy, oprósz danie posiekanym szczypiorkiem i odstaw na chwilę.