Smakosze.pl
Zupa pieczarkowa z ryżem

canva/lauraag

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa pieczarkowa z ryżem to pożywna, smaczna i bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na obiad, lunch i kolację. Danie gotowane na bulionie warzywnym z podsmażonymi wcześniej warzywami i grzybami nabiera doskonałego aromatu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z ryżem.

Zupa pieczarkowa z ryżem to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na bulionie warzywnym dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm, a ryż, który jest źródłem białka i węglowodanów, sprawia, że danie jest naprawdę sycące.

Do zupy pieczarkowej zawsze wybieraj świeże i twarde pieczarki. Miękkie lub intensywnie pachnące grzyby nie nadają się do spożycia, mogą również zepsuć nam cały posiłek, kwasząc zupę. Sekretem idealnej pieczarkowej jest podsmażenie pieczarek i warzyw na maśle, dzięki czemu uwalniają cały smak i aromat do zupy.

Ryż jest świetnym zamiennikiem ziemniaków, ugotujesz z nim wiele smacznych, domowych zup, między innymi ogórkową, pomidorową, kalafiorową- tu poznasz przepis na wyśmienitą kalafiorową z ryżem, idealną na obiad dla całej rodziny.

Przepis na zupę pieczarkową z ryżem

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g pieczarek

  • cebula

  • 2 małe marchewki

  • 100 g ryżu

  • 1,5 bulionu warzywnego

  • natka pietruszki lub szczypiorek

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę pieczarkową z ryżem?

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę. W tym czasie pokrój w drobną kostkę marchewki, umyj i pokrój pieczarki. Do cebuli włóż marchew i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pieczarki.

Ryż biały w misce

Źródło zdjęcia: canva/ShinjiPhotographer

Całość oprósz solą, pieprzem i smaż, aż cała woda z grzybów wyparuje, następnie wlej gorący bulion, wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż się ugotuje. Do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Dopraw do smak solą i pieprzem.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >