Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku
Zupa pieczarkowa z ryżem to pożywna, smaczna i bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na obiad, lunch i kolację. Danie gotowane na bulionie warzywnym z podsmażonymi wcześniej warzywami i grzybami nabiera doskonałego aromatu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z ryżem.
Zupa pieczarkowa z ryżem to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na bulionie warzywnym dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm, a ryż, który jest źródłem białka i węglowodanów, sprawia, że danie jest naprawdę sycące.
Do zupy pieczarkowej zawsze wybieraj świeże i twarde pieczarki. Miękkie lub intensywnie pachnące grzyby nie nadają się do spożycia, mogą również zepsuć nam cały posiłek, kwasząc zupę. Sekretem idealnej pieczarkowej jest podsmażenie pieczarek i warzyw na maśle, dzięki czemu uwalniają cały smak i aromat do zupy.
Ryż jest świetnym zamiennikiem ziemniaków, ugotujesz z nim wiele smacznych, domowych zup, między innymi ogórkową, pomidorową, kalafiorową- tu poznasz przepis na wyśmienitą kalafiorową z ryżem, idealną na obiad dla całej rodziny.
Przepis na zupę pieczarkową z ryżem
Składniki na 4 porcje:
500 g pieczarek
cebula
2 małe marchewki
100 g ryżu
1,5 bulionu warzywnego
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz
łyżka masła
Jak zrobić zupę pieczarkową z ryżem?
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę. W tym czasie pokrój w drobną kostkę marchewki, umyj i pokrój pieczarki. Do cebuli włóż marchew i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pieczarki.
Źródło zdjęcia: canva/ShinjiPhotographer Całość oprósz solą, pieprzem i smaż, aż cała woda z grzybów wyparuje, następnie wlej gorący bulion, wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż się ugotuje. Do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Dopraw do smak solą i pieprzem.