Smakosze.pl
Zupa serowa z klopsikami

canva/Irina_Meliukh

Zupa serowa z klopsikami

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa serowa z klopsikami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa mielonego przygotujesz w bardzo łatwy sposób, gęstą i aromatyczną zupę krem również. Do ugotowania zupy potrzebne Ci będą składniki, które z pewnością masz w domu. Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Zupa serowa z klopsikami. Sprawdź, jak ją przygotować.

Zupa serowa z serków topionych na bulionie oprószona posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale. Zupa jest gęsta, śmietanowa, świeża. Do zupy koniecznie przygotuj klopsiki z mięsa mielonego, które świetnie łączą się z aromatycznymi kremami.

Klopsiki zawsze robię z kawałka zmielonej łopatki, ponieważ jest najlepszym mięsem zarówno do klopsików, jak i pulpetów i kotletów mielonych. Klopsiki dopraw startą cebulką i ziołami prowansalskimi. Całą zupę ugotuj z serków topionych o smaku śmietankowym.

Klopsiki możesz dodać również do innych zup kremów. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny krem pomidorowy z klopsikami, jak z włoskiej restauracji.

Przepis na zupę serową z klopsikami

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g serka topionego śmietankowego

  • 400 g mięsa mielonego

  • jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki do prószenia ugotowanych klopsików

Jak ugotować zupę serową z klopsikami?

Na początku przygotuj klopsiki. Zetrzyj na tarce jedną cebulę, mięso mielone, bułkę tartą, jajko przełóż do miski, dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, wymieszaj i wyrób kotleciki.

Drugą cebulę zeszklij na oliwie, dodaj startą na tarce marchewkę i pietruszkę, podsmaż. Wlej 750 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż bulion się zagotuje, następnie włóż klopsiki i gotuj 15 minut, następnie wyjmij.

Do bulionu dodaj serki topione, jak już się rozpuszczą, zblenduj całość na gładką masę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi do smaku.

Na talerz nałóż ugotowane klopsiki, oprósz posiekaną natką pietruszki i zalej kremem.

Smacznego.

Klopsiki z mięsa mielonego

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >