Zupa szpinakowa z makaronem. Przepis krok po kroku
Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.
Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.
Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie.
Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.
Przepis na zupę szpinakową z makaronem
Składniki:
opakowanie szpinaku baby
3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
cebula
łyżeczka masła
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany do zup 18%
jajka ugotowane na twardo
makaron
sól, pieprz
Jak zrobić zupę szpinakową z makaronem?
W większym garnku na maśle zeszklij posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez kilka minut. Do garnka dodaj szpinak, oprósz solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/gabrielasauciuc W tym czasie ugotuj na twardo jajka i ulubiony makaron. Do zupy wlej śmietankę wymieszaną z odrobiną wody, następnie całość zblenduj na gęsty krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę szpinakową podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem, smacznego.