Zupa tajska z mlekiem kokosowym - lekka i rozgrzewająca
Masz ochotę na wyśmienity obiad, jak z tajskiej restauracji? Ugotuj prostą, ale wyśmienitą zupę tajską z mlekiem kokosowym, imbirem, curry i liśćmi kaffiru. Zupę przygotujesz z kilku składników w niecałą godzinę, a efekt zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na pyszną zupę tajską z mlekiem kokosowym.
Uwielbiam kuchnię tajską za doskonałe połączenia smaków. Podstawą kuchni tajskiej jest mleko kokosowe, kaffir, limonka, imbir i wiele innych, orientalnych przypraw i składników. Kuchnia jest niezwykle bogata i według smaku umami, czyli połączenia wszystkich smaków, przygotujesz zarówno dania wegetariańskie, jak i drób, owoce morza i wołowinę.
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to również danie smaku umami. Zupa jest słodka, pikantna, lekko kwaśna i odrobinę słona i gorzkawa. Każdy smak jest wyczuwalny osobno i jednocześnie z innymi smakami, tworząc rewelacyjną, orientalną potrawę o niepowtarzalnym aromacie.
Do zupy tajskiej koniecznie dodaj czerwoną pastę curry, imbir oraz liście kaffiru. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak, dodaj więcej papryczki chili. Kurczaka pokrój na cienkie plastry. Zupę dopraw świeżą kolendrą, która genialnie uzupełnia smak całej potrawy. Danie możesz podać również z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.
Ugotuj równie smaczną zupę tajską Tom Yum. Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym to tradycyjne danie tej bogatej, orientalnej kuchni.
Przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym
Składniki na 4-5 porcji:
400 g filetów z kurczaka
400 ml mleka kokosowego
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki czerwonej pasty curry
płaska łyżeczka przyprawy curry
pół łyżeczki imbiru mielonego
150 g pieczarek
2 papryki czerwone spiczaste
papryka żółta
mała papryczka chili
2 szalotki
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
3 liście kaffiru
łyżka masła
posiekana świeża kolendra
Jak zrobić zupę tajską z mlekiem kokosowym?
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w cienkie plastry. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany czosnek i szalotki, dodaj pokrojone kawałki kurczaka, pastę curry i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój papryki, wydrąż pestki z papryki chili i posiekaj drobno, umyj i pokrój pieczarki.
Źródło zdjęcia: canva/Nataly Hanin
Wszystkie warzywa dodaj do garnka, dodaj imbir, przyprawę curry, podsmaż przez 5-6 minut, następnie wlej bulion, dodaj liście kaffiru i gotuj przez 20-30 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe, a całą zupę oprósz świeżą kolendrą. Wymieszaj i podgotuj jeszcze 2-3 minuty.