30 marca - Światowy Dzień Muffinka. Zdradzamy ekspresowy przepis na babeczki
Dziś, 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. Jak najlepiej uczcić to święto? Oczywiście, piekąc muffinki. Zdradzamy więc ekspresowy przepis na babeczki, dzięki któremu zachwycicie się ich smakiem i docenicie je jak nigdy. Zapraszamy miłośników czekolady i ogólnie babeczek.
Muffinki pochodzą z Anglii, gdzie pojawiły się na przełomie X i XI wieku. Najpierw były deserem uboższej części społeczeństwa. Potem jednak, w wyniku rosnącej popularności, trafiły też pod bogatsze dachy, zyskując uznanie arystokracji.
Dziś ciastka znane są na całym świecie, jednak najpopularniejsze są w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii. A 30 marca został ogłoszony ich świętem. Świętujmy więc i my i upieczmy wyjątkowe, czekoladowe muffinki.
30 marca — Światowy Dzień Muffinka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie muffinek
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej połącz mokre składniki, czyli jajko, olej i mleko.
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Możesz też ją zetrzeć na dużych oczkach. Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj. Połącz z czekoladą.
Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości.
Formę z ciastkami wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz je 20-25 minut. Muffinki wyjmij z formy i ostudź na kratce.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na muffinki. Zobaczcie, jak przygotować czekoladowe muffinki bez cukru, a także, jak zrobić babeczki czekoladowo-marchewkowe.
Źródło zdjęcia: canva/KaarinaS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy. Prosto, tanio i smacznie
Najszybszy sposób na starcie chrzanu. Cenna wiedza przed Wielkanocą
Wielkanocny sernik od Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: horecatrends, ciastkozercy