Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem
Zapraszamy na puszyste racuchy, które są o wiele prostsze w przygotowaniu od tradycyjnych, robionych na zaczynie. Nasze racuchy nie zawierają też proszku do pieczenia i będą gotowe w zaledwie kilka chwil. Ich delikatność jest zasługą dodanej piany z białek, a aksamitny smak zawdzięczają śmietanie.
Każda babcia ciasto na racuchy robiła z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Puszyste racuchy możemy przygotować jednak też z dodatkiem piany z białek. My pokusiliśmy się też o zamianę mleka na śmietanę, dzięki czemu racuchy zyskały aksamitny smak.
Ubite na pianę białka momentalnie spulchniają całe ciasto na racuchy. Do białek dodaj szczyptę soli, piana ubije się szybciej. Śmietana 22% to śmietana gęsta, kremowa, która do racuchów sprawdzi się doskonale. Produkt możemy wykorzystać również do zup i sosów.
Racuchy możemy przygotować z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą, śmietaną, jogurtem. Latem najczęściej sięgamy po świeże truskawki, maliny i czereśnie. Jesienią i zimą natomiast postawmy na konfitury ze śliwek, gruszek, pigwy, a także prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukrem waniliowym.
Puszyste racuchy z pianą z białek i śmietaną
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
250 ml śmietany 22%
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Jak zrobić racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia?
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj śmietanę i miksuj przez chwilę. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj i odstaw, żeby ciasto chwilę odpoczęło.
Z białek i soli ubij sztywną pianę, przełóż ją do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem.
Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami. Jesienią polecam prażone jabłka z cynamonem i domową konfiturę śliwkową z imbirem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek
Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne
Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad
Źródło: "Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", wyd. publicat