Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej
canva/Qwart; IG/ania.bardowska

Cukinia w zalewie jest przysmakiem, na który skusi się niejeden smakosz. Ania Bardowska zdradziła, jak ją przygotowuje. Celebrytka wykorzystuje przyprawę curry dzięki, której warzywo nabiera wyjątkowego aromatu i smakuje znakomicie. Sprawdźcie koniecznie — taka cukinia jest obłędnie pyszna.

Sezon na cukinię trwa. Warto przygotować ją do słoików na zimę w kilku wariantach. Tym razem proponuje przepis gwiazdy programu „Rolnik szuka żony”, Ani Bardowskiej. Wyrazista kompozycja z dodatkiem curry idealnie pasuje do lekko słodkiego letniego warzywa. Spróbujecie?

Przepis na cukinię w curry według Ani Bardowskiej

Do przygotowania smakołyku potrzebować świeżej cukinii i kilku wyparzonych słoików. Jeżeli będziecie potrzebować więcej zalewy, po prostu przygotujcie kolejną porcję.

Składniki na zalewę do cukinii:

  • 1,5 szklanki octu

  • 1,75 litra wody

  • 240 g cukru

  • 1,5 płaskiej łyżki soli

  • 1,5 łyżki przyprawy curry

Do słoików wkładamy również po:

  • 1 liściu laurowym

  • 1 pokrojonym ząbku czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ziarna czarnego pieprzu

  • kilka plastrów cebuli

Lubicie cukinię? Zalewa z curry od Ani Bardowskiej przypadnie wam do gustu

Przygotowanie rozpoczynamy od oczyszczenia i pokrojenia cukinii. Słupki warzywa umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach wraz z wszystkimi przyprawami w kawałku. W garnku zagotowujemy wodę wraz z octem, cukrem, solą i curry.

Gdy uzyskamy klarowny roztwór, przenosimy gorącą zalewę do naczyń z cukinią. Wierzch przykrywamy plastrami cebuli. Zakręcamy je, a następnie w ustawiamy w wyłożonym ściereczka garnku. Wypełniamy go woda do połowy wysokości słoików i zagotowujemy.

Przetwory pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przestudzone odstawiamy do spiżarki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu czy sałatek. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite przetwory. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić znakomite grzybki w occie. Ten natomiast zawiera recepturę na doskonałe marynowane patisony.

Cukinia w zalewie curry smakuje doskonale
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źrodło: IG/ania.bardowska