Smakosze.pl
Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

canva/Qwart; IG/ania.bardowska

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

11 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Cukinia w zalewie jest przysmakiem, na który skusi się niejeden smakosz. Ania Bardowska zdradziła, jak ją przygotowuje. Celebrytka wykorzystuje przyprawę curry dzięki, której warzywo nabiera wyjątkowego aromatu i smakuje znakomicie. Sprawdźcie koniecznie — taka cukinia jest obłędnie pyszna.

Sezon na cukinię trwa. Warto przygotować ją do słoików na zimę w kilku wariantach. Tym razem proponuje przepis gwiazdy programu „Rolnik szuka żony”, Ani Bardowskiej. Wyrazista kompozycja z dodatkiem curry idealnie pasuje do lekko słodkiego letniego warzywa. Spróbujecie?

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

CZYTAJ DALEJ

Przepis na cukinię w curry według Ani Bardowskiej

Do przygotowania smakołyku potrzebować świeżej cukinii i kilku wyparzonych słoików. Jeżeli będziecie potrzebować więcej zalewy, po prostu przygotujcie kolejną porcję.

Składniki na zalewę do cukinii:

  • 1,5 szklanki octu

  • 1,75 litra wody

  • 240 g cukru

  • 1,5 płaskiej łyżki soli

  • 1,5 łyżki przyprawy curry

Do słoików wkładamy również po:

  • 1 liściu laurowym

  • 1 pokrojonym ząbku czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ziarna czarnego pieprzu

  • kilka plastrów cebuli

Lubicie cukinię? Zalewa z curry od Ani Bardowskiej przypadnie wam do gustu

Przygotowanie rozpoczynamy od oczyszczenia i pokrojenia cukinii. Słupki warzywa umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach wraz z wszystkimi przyprawami w kawałku. W garnku zagotowujemy wodę wraz z octem, cukrem, solą i curry.

Gdy uzyskamy klarowny roztwór, przenosimy gorącą zalewę do naczyń z cukinią. Wierzch przykrywamy plastrami cebuli. Zakręcamy je, a następnie w ustawiamy w wyłożonym ściereczka garnku. Wypełniamy go woda do połowy wysokości słoików i zagotowujemy.

Przetwory pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przestudzone odstawiamy do spiżarki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu czy sałatek. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite przetwory. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić znakomite grzybki w occie. Ten natomiast zawiera recepturę na doskonałe marynowane patisony.

Cukinia w zalewie curry smakuje doskonale

canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źrodło: IG/ania.bardowska

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >