Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa
Cukinia w zalewie jest przysmakiem, na który skusi się niejeden smakosz. Ania Bardowska zdradziła, jak ją przygotowuje. Celebrytka wykorzystuje przyprawę curry dzięki, której warzywo nabiera wyjątkowego aromatu i smakuje znakomicie. Sprawdźcie koniecznie — taka cukinia jest obłędnie pyszna.
Sezon na cukinię trwa. Warto przygotować ją do słoików na zimę w kilku wariantach. Tym razem proponuje przepis gwiazdy programu „Rolnik szuka żony”, Ani Bardowskiej. Wyrazista kompozycja z dodatkiem curry idealnie pasuje do lekko słodkiego letniego warzywa. Spróbujecie?
Przepis na cukinię w curry według Ani Bardowskiej
Do przygotowania smakołyku potrzebować świeżej cukinii i kilku wyparzonych słoików. Jeżeli będziecie potrzebować więcej zalewy, po prostu przygotujcie kolejną porcję.
Składniki na zalewę do cukinii:
1,5 szklanki octu
1,75 litra wody
240 g cukru
1,5 płaskiej łyżki soli
1,5 łyżki przyprawy curry
Do słoików wkładamy również po:
1 liściu laurowym
1 pokrojonym ząbku czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
kilka plastrów cebuli
Lubicie cukinię? Zalewa z curry od Ani Bardowskiej przypadnie wam do gustu
Przygotowanie rozpoczynamy od oczyszczenia i pokrojenia cukinii. Słupki warzywa umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach wraz z wszystkimi przyprawami w kawałku. W garnku zagotowujemy wodę wraz z octem, cukrem, solą i curry.
Gdy uzyskamy klarowny roztwór, przenosimy gorącą zalewę do naczyń z cukinią. Wierzch przykrywamy plastrami cebuli. Zakręcamy je, a następnie w ustawiamy w wyłożonym ściereczka garnku. Wypełniamy go woda do połowy wysokości słoików i zagotowujemy.
Przetwory pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przestudzone odstawiamy do spiżarki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu czy sałatek. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite przetwory. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić znakomite grzybki w occie. Ten natomiast zawiera recepturę na doskonałe marynowane patisony.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źrodło: IG/ania.bardowska