Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek
Lubicie szarlotkę? A robiliście już szarlotkę z dodatkiem gruszek? Warto spróbować, bo wychodzi aromatyczna i momentalnie znika z talerzyków. Gruszki wprowadzają do tego ciasta przyjemną twardość i zapach, jabłka dodają mu kwaskowej nuty.
Tradycyjna szarlotka jest pysznym połączeniem kruchego ciasta i soczystych jabłek. Jeśli jednak chcecie odmienić smak dobrze już znanego deseru, możecie jabłka zestawić z innymi owocami. Mogą to być owoce sezonowe, np. porzeczki, śliwki, czy dostępne o tej porze roku gruszki.
Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek
Składniki:
na ciasto:
25 dag masła
10 dag cukru pudru plus 1 łyżka
3 jajka
55 dag mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany
na nadzienie:
80 dag kwaskowych jabłek
1,2 kg gruszek
2 łyżki cukru
cynamon
2 zmielone goździki
4 łyżki kaszy manny
Przygotowanie szarlotki
Miękkie masło utrzyj z 10 dag cukru pudru. Dalej ucieraj, dodając kolejno żółtka. Mieszaj lub wyrabiaj, dodając na przemian trochę mąki i śmietany. Ciasto zawiń w folię, włóż do lodówki.
Jabłka i gruszki obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Cząstki owoców pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj z cukrem, przyprawami (do smaku) i kaszą manną.
Z ciasta odkrój 1/3. Resztę rozwałkuj i wyłóż nim dno dużej, prostokątnej formy (formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia). Ciasto piecz ok. 15 min w 200 st. C.
Białka ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Na podpieczony spód wyłóż owoce, przykryj je warstwą piany z białek. Wierzch posyp pozostałym, startym ciastem.
Ciasto piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Po przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli szukasz inspiracji na inne szarlotki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na szarlotkę na cieście francuskim, a także na szarlotkę sypaną.
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: madameedith