Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Krysia poza jabłkiem dodaje do barszczu czerwonego niepozorne owoce. Smak zachwyca
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.11.2022 19:09

Babcia Krysia poza jabłkiem dodaje do barszczu czerwonego niepozorne owoce. Smak zachwyca

barszcz czerwony
Canva / woyzzeck

Barszcz czerwony babci Krysi jest bez wątpienia najbardziej lubianą potrawą na święta. Jego tajemnicza receptura w końcu ujrzała światło dzienne. Okazuje się, że zupa swój wybitny smak zawdzięcza dodatkowi suszonej żurawiny. Dzięki owocom aromat tego barszczu jest wprost obłędny.

Żurawina i jabłka to nie jedyne tajne składniki naszej babci. Równie znaczącą rolę odgrywa ocet balsamiczny. Dzięki niemu do barszczu czerwonego nie musimy przygotowywać wcześniej zakwasu. Zadziwi Was esencjonalność tej potrawy.

Przepis na wyjątkowy barszcz czerwony babci Krysi

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości buraków

  • 4-5 suszonych grzybków

  • 3 niewielkie marchewki

  • nieduży kawałek selera

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 8-10 ziarenek pieprzy czarnego

  • 1 małe jabłko

  • garść suszonej żurawiny

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Barszcz czerwony babci Krysi z dodatkiem suszonej żurawiny

Buraki do barszczu czerwonego obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do dużego garnka i zalej je 3 litrami zimnej wody. Dodaj do nich obrane ząbki czosnku, przekrojoną na pół cebulę bez łupiny, obrane i przekrojone jabłko a także pozbawione skóry warzywa korzeniowe. Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Składniki na wywar do barszczu czerwonego wstaw do gotowania. Dodaj do nich namoczone w międzyczasie grzyby. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut.

Na 10-15 minut przez końcem gotowania dodaj do barszczu czerwonego suszony majeranek. Zupę dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotowy barszcz możesz podawać w kubeczku do picia, lub jako dodatek do pasztecika. Zupa idealnie komponuje się także z uszkami. Barszcz czerwony podany z ziemniakami to nie lada przysmak. Zakwas do zupy nastawisz z pomocą rad Jakuba Kuronia.

Canva / olvas
Canva / olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: